Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máte rádi Vánoce? V Austrálii si je můžete užít dvakrát do roka, z toho jednou v červenci

Vánoce na pláži u protinožců. Foto: Adobe Stock
Vánoce na pláži u protinožců. Foto: Adobe Stock

Australský deník Karolíny Kváš: Červenec. Vedro, nebe jako vymetené, meloun a fronty na zmrzlinu. Opalujete se na lehátku, pijete limonádu, děti běhají, mají pusu od borůvek, za chatou dozrává obilí a soused samozřejmě seká trávu. Je přece neděle. A taky léto. Čas, kdy všechno plodí, jahody, maliny, meruňky, třešně, budou dožínky, člověk chce být venku, ležet v trávě, chodit na houby, skákat do rybníka… A teď si představte, že v tu samou chvíli, na samém vrcholu července, kdosi na druhém konci zeměkoule právě slaví Vánoce. Opravdu. Už podruhé v roce.

Je to trochu na hlavu, že? Přesto se to děje. Říká se tomu Christmas in July, v Austrálii se to bere jako taková legrace a zároveň snaha o udržení ducha Vánoc v zemi, kde vám jen tak nenasněží. Třeba v Sydney často celý rok teplota neklesne pod 10 °C a období zimy tak poznáte jen díky občasnému kulichu na hlavách lidí, co jinak nadále chodí v kraťasech.

Dvojí Vánoce. Splněný sen, že? Teda kdybyste mi v osmi letech řekli, že jednou budu moct rozbalovat dárky i v červenci, určitě bych to tak vnímala. A vlastně to tak trochu mám pořád. Jenom už ne kvůli té nadílce.

Tady u protinožců je totiž v prosinci, kdy se tyhle velké tradiční svátky slaví,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Oceánie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější