Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Novinky neumíme nastavit bez chyb.“ K sektorové dani jsou skeptičtí i ekonomové, kteří chtějí příjmy státu zvýšit

Ministr financí Zbyněk Stanjura je ochotný o případných změnách v daních diskutovat. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr financí Zbyněk Stanjura je ochotný o případných změnách v daních diskutovat. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Vysoké ceny energií a sílící inflace vyvolaly mezi ministry debaty o tom, zda by Česko nemohlo přistoupit k zavedení mimořádného zdanění těch firem, které mají díky krizi mimořádné zisky. O možné podobě daně bude vláda diskutovat i se svými ekonomickými poradci. Ti varují před unáhlenými řešeními.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vláda Petra Fialy na začátku svého vládnutí slibovala návrat k větší rozpočtové odpovědnosti po prudkém růstu deficitu státního rozpočtu během pandemie koronaviru. Válka na Ukrajině, rostoucí ceny energií a nutnost navyšování sociálních výdajů ale tyto snahy významně narušily. Schodek rozpočtu letos dosáhne asi 330 miliard korun.

Kabinet se doposud chtěl soustředit hlavně na omezování výdajů, nyní ale začíná uvažovat o nějaké formě daně cílící na konkrétní ekonomickou oblast, případně nadměrné zisky určitých společností. Takový typ daně se anglicky označuje jako windfall tax a vztahuje se k vyššímu zdanění společností, které neočekávanou změnou vnějších okolností dosáhly mimořádných příjmů. Aktuálním příkladem jsou výrobci elektřiny. Stát by si tak zajistil finanční prostředky pro dodatečnou podporu domácnostem v době vysoké inflace.

„Je to ve stadiu úvah, musíme si vše promyslet a mít dobrá data. Povedeme o tom podrobnou debatu bez předběžných stanovisek,“ řekl Deníku N v Bruselu minulý týden ministr financí Zbyněk Stanjura, který o věci debatoval s členy Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ti se přitom o novém záměru dozvěděli až z médií.

Dobře, nebo vůbec

„Je pro mě politicky překvapivé, že se to stalo předmětem diskuse,“ řekl Deníku N jeden z členů NERV. Zástupci vládního poradního orgánu nechtěli mluvit na jméno, aby neovlivňovali další jednání s členy vlády. „Nezvyšování daní je nyní nicméně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější