Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Putin má plán a věří, že válku vyhraje

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák
  • Rusové se v blízké době zaměří na Siversk a Bachmut namísto Slavjanska.
  • Ruská politoložka Taťjana Stanovajová popisuje, jaké tři plány má v hlavě Vladimir Putin.
  • Navalného poradce Leonid Volkov odhaduje vývoj konfliktu na několik následujících měsíců.
  • Nová lada za život syna? Bizarní reportáž ruské televize ve videu dne.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 18. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Na východní frontě panuje relativní klid. Čeká se, kdy Rusové opět zahájí větší ofenzivu na Donbasu nebo zda Ukrajinci nepřijdou s rozsáhlejší protiofenzivou u Chersonu. Institut pro studium války píše, že v této fázi se ruská armáda zaměří spíše na města Siversk a Bachmut než na významnější město Slavjansk.

Za zmínku také stojí, že Rusové údajně stáhli některé lodě z přístavu Sevastopol na Krymu do vzdálenějšího Novorossijska. Podle analytiků to může naznačovat, že se obávají, že Ukrajinci v tichosti obdrželi od Američanů střely ATACMS, které mohou být využity v raketometech HIMARS. Tyto střely mají dolet až 300 kilometrů a Američané je zatím oficiálně odmítali Kyjevu dodat.

V tomto Vývoji bojů se ale budeme věnovat spíše „velkému obrazu“: Kam konflikt směřuje a jaký plán může Vladimir Putin mít v hlavě. V tomto smyslu se v posledních dnech objevily dva zajímavé postřehy, s nimiž se ztotožňují i další analytici.

Jeden z nich napsal Leonid Volkov, nejbližší poradce zatčeného ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který žije v exilu. Druhý postřeh – co se odehrává v hlavě Vladimira Putina – sepsala pro New York Times ruská analytička žijící ve Francii Taťjana Stanovajová.

Začněme Stanovajovou, kterou kolegové označují za jednu z nejlepších ruských politoložek. Jak píše pro New York Times, Putinovy projevy, vystoupení a chování sleduje už dvě desetiletí, a tak si z událostí posledních měsíců troufá odhadnout, jak ruský prezident uvažuje a jaké má plány.

Od května si podle ní Vladimir Putin myslí, že v tomto konfliktu v dlouhodobém horizontu zvítězí. „Na rozdíl od prvních chaotických měsíců má nyní jasný plán,“ píše.

Ten lze rozdělit do tří bodů. Prvním z nich je teritoriální zisk na Ukrajině. Po fiasku při pokusu o dobytí Kyjeva je cílem Ruska obsazení Luhanské (což se mu po několika měsících již podařilo) a Doněcké oblasti. Putin si podle Stanovajové myslí, že čas je na jeho straně, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější