Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K zápisům přišlo méně ukrajinských dětí, místa přesto chybí. Popisujeme situaci v Praze i v regionech

Děti jsou zpět ve škole. Podle srovnávací studie ale ztratily tři měsíce výuky. Ilustrační foto: Adobe Stock
Děti jsou zpět ve škole. Podle srovnávací studie ale ztratily tři měsíce výuky. Ilustrační foto: Adobe Stock

Minulý týden skončily zápisy do škol pro ukrajinské děti. Kolik jich přesně přišlo, bude ministerstvo školství vědět až na konci srpna. Podle hejtmanů ale projevilo zájem chodit do českých škol méně ukrajinských dětí, než se předpokládalo. Část jich už s rodiči odjela zpět do vlasti, další vyčkávají, jestli se nebudou moci vrátit o prázdninách, a nemálo dětí se do přeplněných škol hlavně ve velkých městech ani nedostalo. Řada rodin navíc informace o zápisu ani neměla.

Když právník Vojtěch Kment ubytoval na jaře ve svém pražském bytě po rodičích ukrajinskou rodinu se dvěma chlapci ve věku deset a čtrnáct let, předpokládal, že sehnat jim školu nebude problém. Jenže se ukázalo, že v Praze jsou základní školy dlouhodobě zaplněné českými dětmi, takže pro ty ukrajinské už žádná místa nezbývají.

„Rodina bydlí v Praze 6, takže jsem začal v půlce dubna, kdy přišli, obvolávat základní školy. Ve čtyřech mi ředitelé vysvětlovali, že nemají kapacitu. Během března při příchodu počáteční vlny se jim zaplnila volná místa a teď už žádná nejsou,“ popsal Kment.

Starší chlapec tak musel do konce školního roku dojíždět do školy v Letňanech, každý den hodinu a půl tam a hodinu a půl zpět. Na Ukrajině chodil do speciální matematické třídy, je v učivu hodně napřed. V české škole měl ale jen čtyři hodiny matematiky místo osmi, na které byl zvyklý. Kromě české školy se proto připojoval na online výuku ve své původní na Ukrajině.

Mladší chlapec školu nesehnal vůbec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější