Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Inflace, kterou nevidíme, ale tvrdě dopadne na mnoho lidí

Čísla inflace vám ukážou mnoho, jsou ale i čísla, která uvidíte jen vy sami na hodinách. Foto: Adobe Stock
Čísla inflace vám ukážou mnoho, jsou ale i čísla, která uvidíte jen vy sami na hodinách. Foto: Adobe Stock

Komentář Evy Mošpanové: Inflace v Česku nepolevuje a každá zpráva o ní je doprovázena čísly, o kolik co zdražuje nebo jak klesá útrata. Je to logické, jelikož jde o nejpřesnější formu sledování vývoje, jakou máme. Tahle čísla při opačném nahlížení ale zároveň ukazují, co vše nedokážeme dnešním měřením ekonomiky zachytit.

Co si představíte, když se řekne bohatství? Velkou vilu? Luxusní vůz? Velké šperky a malé kabelky? Ačkoliv může být taková představa správná, je v něčem zavádějící. Soustředí se pouze na hmotné statky, přičemž to nejluxusnější, co vám bohatství dokáže zajistit, je něco zcela jiného.

Čas, napsala jako první z výčtu nehmotných výhod, které vám přinesou peníze, jedna z dědiců pohádkového impéria Abigail Disneyová. Tohle není myšlenka z motivačního hrníčku, ale sdělení suchého faktu. I když vaše konto nemusí stačit na soukromý tryskáč, dostatek peněz vám umožní zaplatit si pomoc s péči o děti, seniory nebo nemocné, zaplatit si úklid, jídlo, které nemusíte vařit, opravy nebo přístroje, které vám práci usnadní. Bez nich to jde o poznání hůř.

O hodnotě času a tom, jak se na něm projevuje inflace, přitom prakticky nemluvíme. Objevuje se pouze v náznacích. Třeba v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější