Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Má na média dohlížet radní tlumočící Putinovu propagandu? Vlivní politici z koalice chtějí řešit Jandáka

„Je naprosto jasné, že válka na Ukrajině je. Nikdo, kdo používá zdravý rozum a dívá se kolem sebe, to zpochybňovat nemůže,“ řekl Deníku N v reakci na slova Vítězslava Jandáka premiér Petr Fiala (ODS).
„Je naprosto jasné, že válka na Ukrajině je. Nikdo, kdo používá zdravý rozum a dívá se kolem sebe, to zpochybňovat nemůže,“ řekl Deníku N v reakci na slova Vítězslava Jandáka premiér Petr Fiala (ODS).

Po dotazech Deníku N začíná z vládní koalice zaznívat kritika radního Českého rozhlasu Vítězslava Jandáka. O jeho výrocích zpochybňujících válku na Ukrajině chce jednat předseda STAN Vít Rakušan, šéfové klubů ODS a KDU-ČSL Marek Benda a Marek Výborný uvažují o jednání volebního výboru. Kritický je i premiér Petr Fiala.

„Rus má určité připomínky k tomu, co se děje. Je to konflikt dvou sousedících zemí, které se na sebe naštvaly. Rusové říkají, že to je nějaká bezpečnostní akce, denacifikace a podobně, ale válka to není. Takže válka to není. Nikdo nikomu žádnou válku nevyhlásil.“

Tolik výběr z výroků rozhlasového radního Vítězslava Jandáka, které pronesl pro internetové médium XTV. V něm ho zpovídal také radní – pro změnu televizní – Lubomír Xaver Veselý. Jandák v pořadu (psali jsme o něm zde) také řekl, že je podle něj dezinformace, když veřejnoprávní média boje na Ukrajině nazývají válkou.

To je v souladu s tím, jak Rusko nařizuje o bojích informovat tamějším médiím. Jandák je v podstatě kritický k tomu, že česká média popisují skutečnost a volí pro ni odpovídající slovo, přičemž cituje ruskou propagandu rozmlžující role agresora a oběti a zastírající rozsah a povahu ruské agrese.

Deník N se proto obrátil na předsedy koaličních stran, členy vedení poslaneckých klubů a zástupce stran ve volebním výboru (který má mediální rady na starosti) s dotazem, jak se na Jandákovy výroky dívají. Sněmovně totiž zákon ukládá odvolat radního z funkce, „narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce“ nebo „dopustil-li se takového jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce“.

Občanský názor přitom Sněmovna Jandákovi upřít nemůže, jen je otázkou, zda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější