Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starší ročníky o své orientaci nemluví. Oddělené domovy seniorů nejsou řešením, říká odbornice na stárnutí LGBTQ lidí

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Jolana Novotná, která se zabývá stárnutím LGBTQ lidí, v rozhovoru popisuje postavení seniorů s menšinovou orientací i to, proč se o nich nemluví. V Česku by se podle ní měl změnit systém péče tak, aby bral ohled i na starší lidi s jinou životní zkušeností.

Když se bavíme o LGBTQ seniorech, jaká je hlavní charakteristika této skupiny?

LGBTQ lidé nejsou jednolitá skupina. Každá její část má trochu odlišné problémy a pohybuje se v trochu jiném prostředí. Mám osobní zkušenost s lesbickým světem, ale zabývám se LGBTQ stárnutím obecně, a proto vím i o ostatních. Každá ze skupin má také jiné strategie, jak se na stáří připravuje. Hlavní je si uvědomit, že nechceme tvořit žádný dvojí standard služeb pro hetero- a homosexuální seniory. Chtěli bychom jen pomoci sociálním službám v poskytování kulturně kompetentní péče, která bude brát ohled na životní zkušenost LGBTQ lidí, tedy často i zkušenost s diskriminací.

Je asi nutné zmínit, že současní senioři jsou ještě poznamenaní životem za socialismu. Vy do této skupiny ještě nepatříte, ale jak jste tu dobu prožívala?

Homosexualita tady byl dekriminalizovaná v roce 1961, byli jsme jedni z prvních. Stále ale byla veřejností považována za úchylku a deviaci. Já se narodila v roce 1965. Vyrůstala jsem v době, kdy se o homosexualitě nemluvilo ani nepsalo, bylo to tabuizované téma. To má velký vliv na to, kdy se začnete autenticky prožívat.

Tušila jsem to u sebe a vnímala, ale neuměla jsem si to vysvětlit. Neměla jsem kolem sebe žádné vzory, informace. K sebeuvědomění jsem došla až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější