Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Severní Makedonie a Albánie se přiblížily EU. Co je ještě čeká a kde může být zádrhel?

Premiér Petr Fiala s premiéry Severní Makedonie a Albánie a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Foto: Úřad vlády
Premiér Petr Fiala s premiéry Severní Makedonie a Albánie a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Foto: Úřad vlády

Od naší zpravodajky v Bruselu. Severní Makedonie a Albánie se po mnoha letech dočkaly, Evropská unie s nimi zahájila přístupová jednání o členství. To je klíčový posun z pouhého statusu kandidátské země, zdaleka to ovšem neznamená členství na dosah. Přístupové rozhovory symbolicky odstartovalo české předsednictví v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS). Popisujeme, co oba státy ještě čeká a s čím může být problém.

„Jsem rád, že české předsednictví navazuje na práci toho francouzského, a jsem také rád, že jsem měl možnost se dnešního jak slavnostního, tak i pracovního okamžiku zúčastnit,“ řekl Fiala, který v úterý ráno přiletěl do Bruselu, aby se spolu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou setkal s premiéry Severní Makedonie a Albánie Dimitarem Kovačevskim a Edi Ramou.

Předsedkyně Komise posléze pogratulovala Fialovi, že tento historický krok pro balkánské státy přichází právě během českého předsednictví. Přístupová jednání následně zahájily mezivládní konference, kterým předsedal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Status kandidátské země před několika týdny získaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Balkán

České předsednictví v EU

Evropská unie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější