Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh služebné. Doma na Filipínách ji oslavují, v Koreji žije na okraji společnosti

Jednou se vrátím domů na Filipíny, zasní se občas Vena, a spolu se sestrou Marjií si otevřu pekárnu. Ale ještě je třeba našetřit hodně peněz. A to znamená zůstat ještě v Koreji. Foto: Markéta Balková
Jednou se vrátím domů na Filipíny, zasní se občas Vena, a spolu se sestrou Marjií si otevřu pekárnu. Ale ještě je třeba našetřit hodně peněz. A to znamená zůstat ještě v Koreji. Foto: Markéta Balková

Svou rodinu na Filipínách opustí, aby se v Jižní Koreji staraly o cizí. Korejským rodinám jsou přitom zapovězené, finančně jsou podhodnocené a ve společnosti ohrožené a prakticky neviditelné. O filipínských pomocnicích v domácnosti píše ze Soulu spolupracovnice Deníku N Markéta Balková.

Každé pondělí, pár minut po deváté, zabzučí elektronický zámek ve dveřích a do bytu tiše vklouzne mladá žena s kulatým obličejem a hustými černými vlasy svázanými do uzlu. Chvíli nato už v koupelně syčí vodovod, po obývacím pokoji rozházené hračky mizí v zásuvkách, hora vypraných košil pomalu klesá pod syčící žehličkou. Dvouletá světlovlasá holčička v pyžamu nadšeně vybíhá z ložnice, aby černovlasou příchozí pozdravila. Matka děvčátka za sebou tiše zavře dveře; teď si může v klidu vyřídit e-maily nebo poslechnout včerejší zprávy.

Občas ji přepadnou výčitky ze zbytečného luxusu, který si jednou týdně dopřává. Přece by měla být schopná uklidit byt lépe, rychleji a hlavně zadarmo! Přítomnost téhle ženy nevelkého vzrůstu, která ji uctivě oslovuje „madam“, však zachraňuje domácí pohodu a působí podobně uklidňujícím dojmem jako ASMR videa. Po bytě se žena pohybuje pomalu, sebejistě, a když třeba stírá prach, vypadá to, jako kdyby se s nábytkem mazlila. Při vytírání podlahy si tiše prozpěvuje, zatímco dítě sedí vedle ní na polštáři a se zájmem sleduje každý pohyb mopu.

Jedno z prvních jmen, které si dcera zapamatuje, je Vena. Svědomitá uklízečka a spolehlivá teta na hlídání, vše za cenu deseti tisíc wonů za hodinu, tedy zhruba dvou šálků kávy v kavárně nebo jednoho kilogramu jablek v supermarketu. Ta přívětivá atmosféra a usměvavá pohoda, která s jejím příchodem vmžiku překryje pulzující, strohý a uspěchaný každodenní rytmus Soulu, je ale k nezaplacení.

Korejky a Filipínky

Vena se narodila na Filipínách, v zemi pro Korejce exotické, ale zároveň snadno dostupné, vzdálené jen asi čtyři a půl hodiny letu ze Soulu. Ostrov Palawan je v sezoně plný Korejců, kteří ho znají podobně dobře jako Češi Makarskou riviéru. Z Filipín také Jižní Korea dováží banány, čerstvější a lahodnější než ty od nám známé Chiquity. A kromě banánů levnou, hlavně ženskou pracovní sílu.

Málo se dnes mluví o tom, že tisíce filipínských vojáků bránily Jižní Koreu v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jihovýchodní Asie

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější