Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Alfons Mucha v pohybu: spektákl ještě spektakulárnější?

Mucha všude kolem – můžete si na něj i sednout do plážového lehátka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Mucha všude kolem – můžete si na něj i sednout do plážového lehátka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sto let starou tvorbu Alfonse Muchy se snaží současnému publiku zprostředkovat projekt iMucha a výstava Alphonse Mucha: eMOTION, která nedávno začala v Jízdárně Pražského hradu. Jak dopadla snaha oživit Muchova díla s využitím digitálních technologií?

Alfons Mucha patří mezi nejvýznamnější a také nejznámější jména dějin českého výtvarného umění. Umělec, který nebyl jen malířem, ale především jedním z průkopníků moderního grafického designu, je pro nás dodnes tak důležitý i proto, že se mu v dobách strávených v Paříži podařilo prorazit na mezinárodní scéně.

V posledních letech se dílu Alfonse Muchy věnuje pozornost především tehdy, když dojde k novému zvratu v nekonečných tahanicích o vystavení Slovanské epopeje.

Celkový pohled do výstavy iMucha. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Cyklus dvaceti velkoformátových pláten s náměty z dějin slovanských národů Mucha maloval v letech 1912–1928 a následně jej daroval Praze s podmínkou, že pro něj hlavní město vybuduje speciální výstavní pavilon.

K tomu ale dosud nedošlo a vlastnictví i vystavování celého cyklu je předmětem vleklých sporů. Vedlejším efektem této situace je, že zdaleka největší pozornost z celé Muchovy tvorby má dílo, které je sice monumentální, ale svou obsahovou koncepcí patří spíše kamsi do hlubin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější