Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Radši ať mě pohraničníci zastřelí než zpět do Běloruska. Co se děje na hranici rok od migrační krize?

Plot na litevsko-běloruské hranici. Foto: litevské ministerstvo vnitra
Plot na litevsko-běloruské hranici. Foto: litevské ministerstvo vnitra

Litva se loni společně s Polskem stala nárazníkem migrační krize, kterou zinscenoval běloruský vládce Alexandr Lukašenko. S ruskou invazí na Ukrajinu přestaly polské a litevské pohraniční lesy plnit první stránky novin a časopisů. Lidé ze zemí mimo Evropskou unii se je ale dál pokoušejí nezákonně přejít a splnit si sny o lepším životě. Jak situace vypadá necelý rok po jedné z největších novodobých uprchlických krizí v Evropě? A co na ty, kteří se do Litvy dostali, čeká?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Les, příroda, jezera a zpěv ptáků. Ale také žiletkový plot, vojáci, štěkající psi a opuštěná místa, kde se člověk může celé dny schovávat a nikdo ho nenajde.

Více než pět set kilometrů dlouhá hranice, která odděluje Litvu od Běloruska, byla od minulého srpna v hledáčku celé Evropy. Loni do pobaltské země přešlo z Běloruska téměř 4200 lidí, ještě větší počet se dostal do sousedního Polska.

Vilnius obvinil Minsk z obchodu s bílým masem a jednání Lukašenkova režimu označil za hybridní útok.

V návaznosti na vyhrocenou situaci na hranicích přijala Litva tvrdá opatření.

V lesích u Běloruska byl vyhlášen nouzový stav, do oblasti se nedostal nikdo kromě obyvatel a bezpečnostních sil.

Litva také začala stavět plot, který má obě země od sebe oddělit.

A začala vytlačovat zpět do Běloruska všechny, kteří se do země snaží dostat bez oficiálního povolení a mimo přechody, tedy nelegálně.

Jak vypadá situace na hranicích necelý rok poté? „Každý den se snaží hranice překročit okolo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Migrace a uprchlíci

Pobaltí

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější