Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Souboj o šéfa britských konzervativců rozhodují nejprve hlasy poslanců, pak všech straníků. Uspokojit oba tábory je těžké

Komentář Magdy B. Leichtové: Boj o post, který v současné době zastává kontroverzní Boris Johnson, se stupňuje. Odpadají první zájemci, ostatní se snaží vyřadit své protivníky. Zároveň to ale nesmějí přehnat, aby ještě víc nezdiskreditovali stranu, která nemá kvůli současnému šéfovi právě nejlepší pověst. Kandidáti navíc musí balancovat mezi představami těch, kdo v několika kolech jen vybírají dva finalisty, a většiny všech členů, která zvolí toho, kdo stranu povede.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Britská konzervativní strana v těchto dnech vybírá nového předsedu či předsedkyni. Ten či ta, kdo tento post získá, se současně stane také novým britským předsedou vlády. Při podrobnějším pohledu rychle odhalíme, že celý proces je mnohem zajímavější, než by se mohlo zdát, když se řekne „sjezd konzervativní strany“.

Líté boje mezi kandidáty probíhají už nyní, dávno před sjezdem. Výsledek hlasování na samotném sjezdu může významně proměnit směřování britské vlády a vítěz se za dva roky bude muset znovu utkat s dědictvím Borise Johnsona v parlamentních volbách.

Soutěž se odehrává v nelehké době. Britská ekonomika je sužována pomalým ekonomickým růstem a vysokou inflací, což je situace obtížná pro jakoukoliv vládnoucí stranu či koalici, i když není zaměstnána vnitřní personální bouří. Konzervativní strana tak musí silnou osobnost Borise Johnsona nahradit jinou silnou osobností schopnou vládnout v těžké době, aby neztratila popularitu před příštími volbami.

Ačkoliv by tedy skandály posetý konec Johnsonova vedení žádal jakési uklidnění, ve skutečnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Názor

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější