Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už přes tisíc lidí podlehlo jen ve Španělsku a Portugalsku nebývalému horku. Na jihozápadě Evropy zuří požáry

Hasič v Louchats, kde se v regionu Gironde na jihozápadě Francie stále šíří lesní požáry, 17. července 2022. Foto: Reuters / Sarah Meyssonnier
Hasič v Louchats, kde se v regionu Gironde na jihozápadě Francie stále šíří lesní požáry, 17. července 2022. Foto: Reuters / Sarah Meyssonnier

Jihozápadní Evropa se potýká s bezprecedentní vlnou horka. Ve Francii a Portugalsku bojují hasiči s požáry, od Lisabonu po Anglii padají historické teplotní rekordy. Extrémní teploty se přesouvají směrem na sever a ve Velké Británii se připravují na nejžhavější den v dějinách. Teploty, které v Portugalsku dosáhly až 47 stupňů, jsou pode vědců způsobené klimatickými změnami.

Místy klesají hladiny řek i zásoby vody a desetitisíce lidí musejí opouštět své domovy.

Zatímco Británie se připravuje na možná nejteplejší den v dějinách měření, některé oblasti ve Francii podle expertů zasáhla „apokalypsa horka“. Ve ŠpanělskuPortugalsku si údajně horka jen v uplynulých dnech vyžádala celkem více než 1000 obětí na životech. V druhé zmiňované zemi se obávají, aby se neopakoval scénář z roku 2017, kdy při požárech zahynulo 66 lidí. A v Itálii klesla hladina nejdelší řeky Pád, která je zásadním zdrojem vody.

Nezvykle vysoké teploty jsou výsledkem pomalu se pohybující oblasti vysokého tlaku, která přináší na starý kontinent spalující teploty ze severní Afriky, poznamenal server Politico.

Výheň se až doposud týkala zejména pětice výše zmíněných zemí. V současnosti se ale vlna extrémních teplot přesouvá na sever a v příštích hodinách a dnech by měla zasáhnout také Německo, BelgiiNizozemsko.

Co se tedy v souvislosti s extrémním počasím v Evropě děje a co vysoké teploty způsobují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Evropská unie

Francie

Jižní Evropa

Klimatická krize

Počasí

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější