Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Spravedlivý zachránce Ortenova díla a sám se sebou rozkecaný Krobot

Miroslav Krobot se Deníku N svěřil, že umí sám se sebou vést dialog před ostatními lidmi. Může se to zdát podivné stejně jako jeho fotka z filmu Muž se zaječíma ušima. Smysl to ale dává. Foto: Český lev
Miroslav Krobot se Deníku N svěřil, že umí sám se sebou vést dialog před ostatními lidmi. Může se to zdát podivné stejně jako jeho fotka z filmu Muž se zaječíma ušima. Smysl to ale dává. Foto: Český lev

Dnešní Pointa bude atypická. Nepustíme se v ní totiž do rozboru hlavních událostí, ale zastavíme se u jmen dvou pozoruhodných lidí, o kterých se v Deníku N píše. Prvním z nich je Zdeněk Urbánek – spisovatel, překladatel, chartista a držitel titulu Spravedlivý mezi národy. Druhým divadelní a filmový režisér a herec Miroslav Krobot.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Úšela.

Víte, co pro nás novináře znamená okurková sezona? Trochu v ní trpíme nudou, protože se toho moc neděje. Zároveň se ale musíme pouštět do hektického hledání alespoň nějakého dění, které v letním čase stojí za zaznamenání a které i během dovolených zaujme čtenáře, diváky či posluchače.

Ani okurka už ale není, co bývala. V době války, šílené inflace a hrozby, že Rusové zatáhnou své plynové kohouty, nefalšovaná okurka ani nastat nemůže. Ale upřímně, baví vás pořád číst si o tom všem negativním, co se kolem nás děje? Mě ne. A ani mě nebaví o tom pořád psát.

Proto to protentokrát uděláme jinak a tahle Pointa bude o dvou osobnostech, o nichž referují dnešní články naší redakce. Tedy o Zdeňku Urbánkovi a Miroslavu Krobotovi. Proč právě o nich? Protože jde o lidi, kterými se člověk může inspirovat. A protože číst si o těchto dvou člověka prostě pohladí na duši – i když pokaždé trochu jinak.

Ale nebojte, ani tentokrát nepřijdete o hlavní události, které vám tento newsletter slibuje. Najdete je na konci článku.


Přítel Ortena, Koláře i Havla

Než jste začali číst tento text, slyšeli jste někdy o Zdeňku Urbánkovi? Já ne. Na tuto osobnost mě upozornil až další díl cyklu Česká inteligence 20. století, který píše spisovatel a scenárista Pavel Kosatík. Přitom si říkám, jak jsem vůbec mohl Urbánka minout. Pražský rodák (ročník 1917) se přátelil s Pavlem Tigridem nebo Jiřím Ortenem, spolu s Olgou Havlovou byl prvním čtenářem Havlových her, krátce vedl Akademii múzických umění (AMU). Navíc byl držitelem titulu Spravedlivý mezi národy. Ten uděluje Izrael lidem nežidovského původu, kteří riskovali svůj život při záchraně Židů před holokaustem.

„V roce 1942 u sebe ubytoval židovskou rodinu, která odmítla nastoupit do transportu. V lednu 1945 zachránil Židovku, která uprchla z Osvětimi, a ukrýval ji doma až do osvobození,“ vysvětluje Kosatík některé důvody pro udělení ocenění.

Urbánek významně pomohl i svému židovskému

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější