Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O jeden důvod více, proč si dávat pozor na klíšťata: přenášejí alergii na maso

Nejen encefalitida a lymská borelióza. Je tu další zdravotní riziko spojené s klíšťaty a nelze ho podceňovat. Foto: Adobe Stock
Nejen encefalitida a lymská borelióza. Je tu další zdravotní riziko spojené s klíšťaty a nelze ho podceňovat. Foto: Adobe Stock

Epidemiologický význam klíšťat a choroby, které přenášejí, jsou dobře známy. Avšak to, že přisátí klíštěte může způsobit alergii na maso, bylo zjištěno teprve nedávno.

Alergie na maso, která se může objevit po přisátí klíštěte, se označuje jako Alfa-gal syndrom (AGS) a jedná se o alergii zahrnující protilátkovou odpověď na disacharid, jehož odborný název zní galaktóza-alfa-1,3-galaktóza. Tento cukr, jenž je znám také jako alfa-gal, se vyskytuje v těle všech savců kromě lidí a některých primátů. Mohou jej tedy obsahovat produkty ze savců vyrobené (masné či mléčné výrobky, potraviny vyrobené ze želatiny, léčiva a podobně).

Pokud se alfa-gal do těla dostane za normálních okolností, bez problémů se rozloží. Avšak pokud se prostřednictvím klíšťat dostává přímo do krevního oběhu, nastává IgE protilátková reakce namířená proti alfa-gal. Po následném pozření tmavého masa nebo jiných produktů obsahujících alfa-gal pak propukne AGS.

IgE je zkratka pro imunoglobulin typu E. Imunitní systém jej vytváří nejčastěji jako reakci na různé parazity. Nadměrná nebo nežádoucí tvorba IgE patří k nejběžnějším mechanismům vzniku alergií.

Poprvé byl syndrom AGS popsán roku 2009. Někteří lékaři jej dnes označují za jeden z nejvíce fascinujících objevů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější