Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Buďto Hitler, nebo Bican! Slávisté si musejí vybrat. A sparťané budou asi zase hledat nového trenéra

PROCHÁZKA PO LIZE. Tentokrát nejen po té české, ale i po Evropské lize (EL) a Lize mistrů (LM). Slavia hrála ve čtvrtek večer zápas 3. kola EL v Kodani, vyhrála nad tamním FC 1:0, a přiblížila se tak vytouženému postupu do jarního play-off. Oslavy cenného vítězství ovšem o víkendu přehlušily zprávy o výtržnostech některých, dokonce hajlujících, slávistických příznivců v Dánsku. Jelikož červenobílí dohrávali 13. ligové kolo kvůli pátečnímu návratu do Česka až v pondělí večer (v malém derby nad Duklou vyhráli s přehledem 4:1), staly se potyčky pražských hooligans jedním z hlavních víkendových témat.

Kromě toho, že pražská Sparta v sobotu již potřetí za sebou prohrála na cizím hřišti 0:1, tentokrát ve Zlíně, a na Viktorii Plzeň, jež v neděli s odřenými zády porazila doma Slovácko 2:1, má už pětibodové manko. Kvůli pondělní výhře Slavie teď sparťané před letenským nedělním velkým derby na Letné ztrácejí na sešívaného rivala dokonce sedm bodů.

Nejdřív radost, pak strašný stud a trapnost

„Nejdříve obrovská radost z výsledku a potom strašný stud po dění na tribunách. Odprezentovali jsme SKS jako bandu ožralých neandrtálců, příště už srdečné přivítání nečekejme. V životě jsem se necítil trapněji,“ napsal na Twitter po zápase v Kodani sekretář Slavie a televizní komentátor Jiří Vrba.

Někteří slávističtí fanoušci se totiž porvali jak na ploše stadionu s pořadateli, tak potom před stadionem s policií. Rvali se i mezi sebou a hajlovali. Osm z nich dánská policie zadržela.

„Do Kodaně napíšeme omluvný dopis. Máme skvělé fanoušky, nejlepší v Česku, ale chování některých jednotlivců je za hranou mezí nejen fanouškovského, ale i lidského chování. A nebudeme hledat alibi jen v omluvných dopisech, přistoupíme poprvé i k zákazu trvalého vstupu na stadion,“ přidal se proto k Vrbovi slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

A o svátečním víkendu přišla další reakce. Odbor přátel SK Slavia Praha na Twitteru umístil v koláži fotografie Adolfa Hitlera a slávistické legendy Josefa Bicana s titulkem: „Vyber si Hitlera, nebo Bicana, nemůžeš fandit oběma!“ A přidal k tomu vysvětlení a fanouškovský apel:

„Trocha opakování neuškodí. Slávisté založili Československo a také za něj položili život. Seznam lidských obětí z řad členů klubu vydal na tři strany. Byl popraven předseda vlády i pražský primátor. Na následky vyslýchání zemřel i Alfons Mucha, který nakreslil bohyni Slavii. Kvůli okupaci nebyl postaven stadion pro 50 000 diváků, který by Slavii zajistil zázemí a nemusela by kočovat po celé Praze. Náckové vypálili starý stadion Slavie. Každý, kdo si dovolí vydávat se za slávistu a hajluje, si nezaslouží zvláštní školu, ale pobyt v Bohnicích nebo v kriminále.“

„Takový to byl fajn večer, a pár neukázněných idiotů to musí zase pokazit a dělat nám tu ostudu,“ zlobili se v Kodani rozumnější slávističtí příznivci. Přitom kodaňská policie byla tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější