Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výlety N: Praha pro otrlé nabízí cestu provizorní čtvrtí přes Cimrmanovy lázně až k hřbitovu zvířátek

Možnost dobití mobilního telefonu. Foto: Barbora Janáková, Deník N
Možnost dobití mobilního telefonu. Foto: Barbora Janáková, Deník N

Cizinci vidí Prahu jako nádherné město, na jehož adresu nešetří superlativy. Hlavní město Česka ale má i svou odvrácenou stranu. Kromě míst ošklivých jsou tu i lokace nepříliš bezpečné, proto dnešní výlet potěší milovníky spíše netradičního dobrodružství. Na bizarní výpravu do nově vznikající provizorní čtvrti se hřbitovem zvířátek zve Bára Janáková. Vstup jen na vlastní nebezpečí!

Trasa 1:

Někteří lidé, obzvlášť v zimě, neocení aroma vznášející se z komínů místních stavení, které se někdy dá identifikovat jako pálící se dřevo a ledaskdy i jako tavící se plast. Je to specifická vůně zimních Slatin a mnohým moc nejde pod nos. Právě proto je mnohem lepší se tam vydat v létě.

Na Slatinách je hodně autodílen. Jednu dobu se dokonce tvrdilo, že když vám ukradnou auto, zaručeně ho najdete tady. I nyní zde můžete najít hodně vraků nebo dílů. Foto: Barbora Janáková, Deník N

Procházka vede dvěma čtvrtěmi – Pod Bohdalcem a Na Slatinách. Obě vznikaly ve dvacátých a třicátých letech minulého století jako provizorní bydlení pro dělníky. Obsáhleji se místům věnuje průvodce Praha neznámá a proslavilo je natáčení filmu Obecná škola, byť tu samotnou už neuvidíte.

Trasa začíná u vršovického Tesca. Následně půjdete ulicemi U Slavie a U Vršovického hřbitova a zahnete vlevo do ulice Pod Bohdalcem I. Zde začíná čtvrť Sedmidomky, kterým přezdívám trpasličí domky. Maličká stavení o rozměrech dnešní 1+1 nebo 2+1 patří mezi nejluxusnější pozůstatky nouzové kolonie.

Domky jsou velmi malé a paradoxně jich je v řadě osm. Přesto se čtvrť nazývá Sedmidomky. Foto: Barbora Janáková, Deník N.

Další stavby se rozprostírají po vaší levé ruce a začínají za outdoorovým hřištěm. Někdy jde o domky z pražců, ledaskdy si říkáte, zda tu někdo opravdu může bydlet, a když vzápětí uslyšíte štěkot psa, dojde vám, že asi může. Když si prohlédnete ulice Pod Bohdalcem I, Pod Bohdalcem II, Sedmidomky, Za Sedmidomky a Nad Slávií, můžete pokračovat po hlavní cestě až do Elektrárenské. V ní se nachází hospoda, ze které dětští hrdinové Tonda s Edou vyhnali dýmem štamgasty. Opodál, hned vedle registru vozidel, je místo, kde stávala budova obecné školy. Ale bez upozornění v mapách ho nenajdete. Zůstala jen zpustlá plocha.

Místo, kde se nacházela budova obecné školy ve stejnojmenném filmu. Foto: Barbora Janáková, Deník N

Dále trasa vede ulicí Nad Vršovskou horou přes most. Za ním se už rozprostírají Slatiny. I zde doporučuji projít si všechny postranní uličky, protože některé domky jsou nejspíš stále původní. A narazíte i na hodně netradiční místa.

Bahenní lázně Járy Cimrmana. Foto: Barbora Janáková, Deník N

Jedním z nich jsou bahenní lázně Járy Cimrmana. Poznáte je podle rukou figuríny čouhajících z vody. Jsou u nich i houpačky a možnost posezení, které ale přes léto okupuje větší množství ploštic. Od lázní doporučuji jít podél potoka směrem zpět do Slatin, tedy ulicí Nad Elektrárnou až k překladišti vlaků, které máte po pravé ruce. Po levé je na kopci zase Jižní spojka. Těsně předtím než projdete pod velkým mostem, který nese Záběhlickou, si můžete v křoví v kopci všimnout malinké, nenápadné pěšinky. Za deště je dost kluzká a bahnitá, což komplikuje výstup. Na vrcholku vás ale za výšlap odmění

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výlety N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější