Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Slováci už svůj „HIMARS“ mají, ale potřebuje vylepšit. Česká armáda raketové dělostřelectvo zrušila

Raketomet M270. Ilustrační foto: Ministerstvo obrany USA
Raketomet M270. Ilustrační foto: Ministerstvo obrany USA
  • Situace u Bachmutu je nepřehledná, Rusové hlásí postup.
  • Jaké raketomety má slovenská armáda – jaká je jejich historie, schopnosti a budoucnost.
  • Česká armáda se rozhodla pro jiné řešení.
  • Videa dne – ruský video den: mimořádně přesný dělostřelecký útok; poškození mostu leteckým útokem; ruské raketomety v akci; ponurá cesta ruské jednotky do boje kolem trosek ruské techniky.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 13. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Krátce z fronty u Bachmutu. Rusové tvrdí, že vstoupili do Soledaru, poslední překážky před Bachmutem. Jejich informace nelze potvrdit, stejně jako tvrzení, že jsou i na předměstí Siverska. Podle ruských zdrojů vojáci v Soledaru obsadili také muniční sklad, ve kterém byly i západní zbraně. Pokud je to pravda, což se nedá vyloučit, šlo spíše o „skladík“. Město leží na frontové linii, je velmi nepravděpodobné, že by přímo v něm Ukrajinci nechávali jiné zásoby než munici nezbytně nutnou k boji v něm.

Jako vždy v podobných případech platí, že je lepší počkat den či dva, zda se informace potvrdí, nebo vyvrátí. Nic se nemění na celkovém obraze – ruská ofenziva po dobytí Lysyčanska stojí, žádné zásadní územní zisky se nekonají.

Dodnes na Ukrajině bojují na obou stranách i zastaralé raketomety Grad. V podstatě jde o modernizaci konceptu kaťuší z období druhé světové války. V 70. letech minulého století jsme tuto zbraň začali vyrábět v Československu na tatrováckých podvozcích a s dalšími vylepšeními (klíčovým je automatické nabíjení versus manuální u sovětské verze), díky čemuž byla československá verze lepší než původní sovětská.

Česká armáda své raketomety

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější