Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Severokorejské národní pivo s evropskými kořeny slaví 20 let. Pivní kultura je v KLDR překvapivě soutěživá

Ochutnávka piva Tchädonggang v pchjongjangském pivovaru (archivní snímek z května 2004). Foto: I Čäwon, Reuters
Ochutnávka piva Tchädonggang v pchjongjangském pivovaru (archivní snímek z května 2004). Foto: I Čäwon, Reuters

Od načepování prvního půllitru severokorejského národního piva Tchädonggang uplynulo dvacet let. A že má tento nápoj kořeny v Evropě, zřejmě stále nevadí. Jak se daří pivu v nejuzavřenější zemi světa? Leckoho možná překvapí, že v KLDR je pivní kultura dost rozšířená.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Severní Korea pokulhává za svými asijskými sousedy téměř ve všem, ať už jde o hospodářství, nebo o lidská práva. V jednom ohledu je ale překvapivě konkurenceschopná – v pivu. Výroba tohoto nápoje je rozšířená po celé zemi a podle znalců je jeho kvalita poměrně vysoká.

Vlajková loď pivovarnictví v KLDR, pchjongjangský pivovar Tchädonggang nazvaný podle řeky Tchädong, která hlavním městem protéká, právě slaví dvacet let. A v zemi, která dodnes nedokáže nasytit všechny své obyvatele, je toto pivo velmi populární. Někde dokonce je (nebo dlouho bylo) na příděl.

Chuť Západu pod dozorem diktátorů

Ale co už tak známé není, je příběh, který za severokorejským zlatým mokem stojí. Tamní pivovarníci se řemeslu naučili během intenzivního kurzu v Anglii, odkud si také celý pivovar – doslova do posledního šroubku, včetně záchodových prkének nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější