Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Na dokonalé bramborové knedlíky stačí umět počítat

Bramborové těsto není nudné, naopak. Lze ho plnit ovocem, špenátem, zelím i masem. Tvarovat do šulánků, smažit přílohové krokety, péct plněné pirohy a opékat placičky. Foto: Tamara Lozinčáková, Deník N
Bramborové těsto není nudné, naopak. Lze ho plnit ovocem, špenátem, zelím i masem. Tvarovat do šulánků, smažit přílohové krokety, péct plněné pirohy a opékat placičky. Foto: Tamara Lozinčáková, Deník N

„Jídla z bramborového těsta se ne vždycky podaří. Dost možná jste už taky bezmocně přihlíželi, jak se do vroucí vody ponořený knedlík rozpadá a velké kusy těsta odplouvají žít svůj příběh k okraji hrnce. Mám recept, který chce jen trochu víc pozornosti a kupeckých počtů,“ říká Tamara Lozinčáková.

Moji kolegové tady v letním Bistru N už složili poctu bramborám daleko vkusněji, takže nebudu vozit brambory Inkům do lesa.

Úplný bramborový ignorant ale nejsem, a tak dobře vím, že z lojovitých brambor na salát, tedy z brambor typu A, ani z brambor raných dobré knedlíky nepřipravím. Musela bych použít škrob, a někdy ani ten nefunguje. Lepší jsou brambory přílohové typu B a ideální jsou ty typu C, což jsou přímo brambory na pyré.

V některých receptech se přísahá na loupání a strouhání brambor ještě velmi horkých. Vaše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější