Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak Redlovi opanovali Zlín. Je to tu prorostlé jako hovězí, popisují lidé z okolí vlivné rodiny

Redl pomohl STAN ve Zlíně povstat i padnout. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Redl pomohl STAN ve Zlíně povstat i padnout. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ještě nedávno se Michal Redl proháněl po moravském městě v luxusním voze Bentley a scházel se s přáteli v místní Kolibě. Nyní čeká ve vazbě na to, zda nakonec bude obžalován a stane před soudem za uplácení a zneužívání drog. Jeho život se přitom od samého počátku jevil jako slibně nalinkovaný – rodinnému benjamínkovi stačilo převzít, co započal ve městě známý a především vlivný otec s významným majetkem a kontakty nashromážděnými ještě za totality.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Příjmení Redl ve městě, které vybudoval významný český průmyslník Tomáš Baťa, dlouhá léta rezonovalo. A to ještě za časů, kdy zemi vládli komunisté. Právě tehdy se začal odvíjet příběh, na jehož konci je nyní jeden z pokračovatelů Redlova klanu, Michal Redl, ve vazbě, obviněn z uplácení a zneužívání drog.

Pohled do minulosti může pomoci pochopit, jak se z mladého kluka z moravského města stal člověk, který se podle policie zapletl s jedním z největších tuzemských zločinců a kvůli kterému se nyní bortí pověst jedné z vládních stran.

„Měl všechno na zlatém podnose,“ popisuje startovní pozici Michala Redla jeden z dobře informovaných zdrojů ze zlínského podnikatelského světa. „Ale Michal chtěl víc. Tušili jsme, že v Praze narazí. Kam až byl schopen a ochoten zajít, to tady ale hodně lidí překvapilo,“ dodává o okamžiku, který definitivně zlomil pověst vlivné zlínské rodiny.

Symbol čubismu

Primární původ majetku a s ním i vlivu je v případě moravské rodiny Redlů potřeba hledat ještě za totality. Právě tam získal Michalův otec Petr Redl příležitost, kterou naplno využil a rozvinul do podoby, jež způsobila, že jeho jméno mělo ve Zlíně a jeho okolí váhu jak za dob komunismu, tak i po revoluci – až do jeho smrti.

Petru Redlovi se podařilo získat důvěru klíčového muže komunistického

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Zákulisí moci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější