Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Další úžasné fotografie z Webbova teleskopu: vysvětlujeme, na co se to vlastně díváte

Jižní prstencová mlhovina. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI
Jižní prstencová mlhovina. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI

NASA právě zveřejnila další fotografie vesmírných objektů, dokládající výkonnost a užitečnost nově zprovozněného Webbova vesmírného teleskopu. Hodnota snímků je zatím spíše propagační a estetická než vědecká – na skutečné objevy teprve dojde.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rozlišovací schopnost Webbova teleskopu je ohromující i pro odborníky, kteří předem věděli zcela přesně, co mají očekávat. „Tohle všechno tam vždycky bylo,“ řekla okouzleně astrofyzička Jane Rigbyová z NASA Goddard Space Flight Center, členka týmu, který řídí provoz teleskopu. „Jen jsme museli postavit teleskop, abychom to spatřili.“ Reakce mnoha dalších vědců jsou podobné. Připomínají člověka, který dlouho pobýval v temné místnosti – a teď konečně přišel na to, jak si rozsvítit. Neví, nač se má dívat dříve. Je tam toho tolik!

Vzdálený horký svět

Včera jsme viděli úplně první zveřejněný snímek – maličký kousek hvězdné oblohy naplněný tisícovkami vzdálených galaxií, pohled až do blízkosti velkého třesku. První z dalších ukázek možností Webbova teleskopu je snímkování exoplanety WASP-96b. Obíhá hvězdu, která je od nás vzdálena 1150 světelných

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější