Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jako dítě mě zotročili, přiznal olympijský vítěz Mo Farah. Jeho silný příběh může pomoci jiným obětem

Mo Farah a dvojnásobné zlato z olympiády v Londýně v roce 2012. Foto: Tab59, Wikimedia CC BY-SA 2.0
Mo Farah a dvojnásobné zlato z olympiády v Londýně v roce 2012. Foto: Tab59, Wikimedia CC BY-SA 2.0

Svědectví, že olympijský vítěz Mo Farah „vděčí“ za své jméno vykořisťovatelům, je překvapivé a šokující. Odvážný krok respektované osobnosti však může pomoci dalším lidem, které potkal podobný osud.

Mo Farah je hvězdou ve Velké Británii i ve světě. Z olympijských her v Londýně 2012 a Ria de Janeira o čtyři roky později si přivezl čtyři zlaté medaile. Ve druhém jmenovaném případě dokonce dokázal vyhrát závod na 10 kilometrů, přestože na začátku tvrdě upadl.

Dnes je mu devětatřicet a jeho výkonnost už rozhodně není na vrcholu. Bezprostřední, sympaticky a skromně vyhlížející atlet je ale stále oblíbencem médií i televizních kamer, letos například upekl nepříliš estetický dort v britské obdobě soutěže „Peče celá země“. V roce 2017 ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu a od té doby je často označován jako „Sir Mo“. S rodinou žije v Richmondu, klidném a také nákladném londýnském předměstí. Těžko by se hledal příhodnější sportovní vzor.

Jenže jeho cesta za olympijskými zlaty začala o trochu dál na severozápadě, na opačném břehu Temže. V Hounslow, kde dodnes žije početná komunita imigrantů z různých koutů světa, si problémového chlapce, který uměl jen velmi málo anglicky, všiml

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Olympijské hry

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější