Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Dánsku se znovu otevřela kauza ženské obřízky. Rodiče byli nespravedlivě obviněni

Kampaň proti praktikování ženské obřízky (billboard v Ugandě, 2004, ilustrační). Foto: Amnon s (Amnon Shavit), Wikimedia CC BY-SA 3.0
Kampaň proti praktikování ženské obřízky (billboard v Ugandě, 2004, ilustrační). Foto: Amnon s (Amnon Shavit), Wikimedia CC BY-SA 3.0

V Dánsku se znovu otevřela kauza, v níž padl verdikt už před čtyřmi lety. Rodiče byli odsouzeni za obřezání svých dcer a museli si odpykat trest ve vězení, přestože z posudků čtyř gynekologů vyplynulo, že dívky obřezané nejsou. Deník N mluvil se svědky v případu, včetně jedné z děvčat.

Rodina, o níž se teď v Dánsku hojně píše, pochází ze Somálska. Z východoafrické země však uprchli a teď rodiče a dvě dcery žijí v severovropském království.

Před sedmi lety, ještě když obě dcery chodily na základní školu, se rodina rozhodla odjet na dovolenou do Keni, kde žije část jejích příbuzných. Do Dánska se vrátili ještě před začátkem školního roku, který v této skandinávské zemi začíná už v srpnu.

Jenže děvčata onemocněla, a tak se jejich návrat do školy opozdil. Jedna z dívek to popsala Deníku N. Nazývejme ji Amira; redakce její jméno zná, ale respektuje přání rodiny zůstat v anonymitě.

„Vzpomínám si, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější