Jak zachránit svět pomocí jídla? Nová kniha dává odpověď

Jídla je alespoň v našem západním světě dost a bereme ho jako cosi samozřejmého a běžného, prostě jako „housku na krámě“. Česky vyšla kniha Sitopie: Jak zachránit svět pomocí jídla britské architektky a urbanistky Carolyn Steelové, která se to snaží změnit.
Autorka v knize líčí historii našeho vztahu k jídlu i dřívější pokusy reformovat svět pomocí změny jídelníčku: připomíná adventistu Johna Harvey Kellogga, který se – neúspěšně – snažil pomocí snídaňových cereálií vymýtit hříšné vášně, zvláště ty sexuální.
Především ale Steelová popisuje současný stav kapitalistického světa, který vidí velmi černě. Kapitalismus podle ní odjakživa zacházel s lidmi jako s komoditami: „Ze všech věcí, které volný trh systematicky ničí, je lidská důstojnost na prvním místě“.

Celosvětovou nápravu hledá v uzdravení našeho vztahu k jídlu. Protože právě naše masová produkce potravin je také příčinou řady největších současných problémů: klimatické změny, masového vymírání, odlesňování, eroze a vyčerpávání půdy, úbytku rybí populace, antibiotické rezistence a civilizačních chorob.
Navíc podle autorky nejsou takové potraviny příliš kvalitní, takže