Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh Jana Husa je víc národní pohádkou o dobru a zlu než příběhem kněze hledajícího pravdu

Dřevoryt z knihy Jan Hus et Hieronymus von Prag, Historia et monumenta, Norimberk, 1558. Foto: Wikimedia Commons
Dřevoryt z knihy Jan Hus et Hieronymus von Prag, Historia et monumenta, Norimberk, 1558. Foto: Wikimedia Commons

Seriál Přepište dějiny: Zkuste si udělat malou analýzu – kolikrát v populárním komiksu Opráski sčeskí historje napočítáte Jana Husa a kolikrát svatého Václava? Hus jednoznačně vede. A proč? Protože dodnes budí emoce a budil je vždycky. Akorát, jak už to tak bývá, je nebudil skutečný katolický kněz z 15. století, ale jeho pozdější obrazy, mnohdy řádně pokroucené.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Obraz Jana Husa se proměňoval a pragmaticky využíval už od 15. století. Ale až národní obrození a 20. století s ním skutečně zamávaly. Není divu, předchozí doby byly v českých zemích ve znamení protireformace a katolické duchovenstvo na budování Husova kultu nemělo právě zájem. Ostatně, byl to upálený kacíř, že?

A tak tu byl problém, který muselo národní obrození vyřešit. Většina zdejší společnosti byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější