Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentský kampaňometr: kdo má nejvíc peněz, kdo startuje s dluhem a jak vyhrát zájezd

Andrej Babiš se vítá s fanoušky v Chodově na Karlovarsku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš se vítá s fanoušky v Chodově na Karlovarsku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Tažení uchazečů o Pražský hrad se začátkem léta poněkud utichla, není to ale tak, že by se nedělo nic. Prvenství v intenzitě kampaně, byť stále nepřiznané, si drží Andrej Babiš. A okruh těch, kteří se snaží zaujmout údajným sesbíráním desítek tisíc podpisů, se rozrostl na tři. Ani to k nim ale příliš velkou mediální pozornost nepřitáhlo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Aktivita uchazečů

Zatímco Petr Pavel si dává v červenci a zřejmě i srpnu od prezidentské kampaně dovolenou, tým Andreje Babiše zvolil opačnou strategii: bývalý premiér objíždí město za městem, potkává se s lidmi na náměstích, je ho všude plno. Neúčastní se prakticky ani jednání Poslanecké sněmovny, jeho stoupenci mu to ale patrně odpustí.

Zdá se, že Babiš spolu s hnutím ANO všechno podřídil své osobní prezentaci na setkáních s voliči, kde má recept pro každého. „Vy jste tady Češka? Všude jsou Vietnamci a ten, jak se to jmenuje, kebab tureckej,“ říká prodavačce v Nejdku a za chvíli se spokojeně fotí se svým fanouškem Firatem. Firat je Turek a majitel stánku s kebabem, jak si můžete přečíst v naší reportáži z Babišovy předvolební akce.

Tvrzení, že dělá nepřiznanou prezidentskou kampaň, předseda hnutí ANO vysvětluje tím, že jde o kampaň před komunálními a senátními, nikoliv prezidentskými volbami.

Každý si z toho samozřejmě může vzít, co chce: že to kandidátům

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Prezidentský kampaňometr

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější