Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: postkvantové šifry, solární panely na pražcích, ale samozřejmě hlavně Webb

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet se věnuje postkvantovému šifrování, nové výborné pomůcce pro kontrolu českého pravopisu, vtipné technice identifikace tablet, ale všechno samozřejmě zastiňuje jedna fotka z vesmíru.

O tom, co je hlavní vědeckou událostí posledních dnů a hodin, vůbec není potřeba přemýšlet. První snímek z Webbova vesmírného teleskopu obíhá celý svět a právem budí úžas a nadšení. Lidstvo poprvé proniklo pohledem do skutečných hlubin vesmíru, až do blízkosti Velkého třesku. Zatím je to opravdu jen ochutnávka, skutečný výzkum začíná a nikdo neví, co všechno přinese.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Německé spolkové dráhy zkoušejí, jak by fungovaly solární panely na železničních pražcích. Pražec není velký, ale je jich hodně: z kilometru tratě lze prý v průměru získat 0,1 megawattu. V Německu je 33 000 km železničních tratí, z čehož lze spočítat hypotetický výkon 3300 MW – jeden a půl Temelína. (V Česku je něco přes 9000 km tratí.) Na vyčíslení návratnosti takové investice si budeme muset počkat. (A pak číst hodně pečlivě.)
  • Návrat k hliněným stavbám jako způsob, jak snížit dopad stavebního průmyslu na životní prostředí?
  • Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales se snaží získat finanční podporu uživatelů pro svůj projekt WT.Social, „netoxickou sociální síť“, alternativu k Twitteru a Facebooku. Síť má zatím bohužel jen půl milionu uživatelů.
  • K záchraně tonoucího může přispět i prázdná PET lahev. (Užitečné, čtěte celé.)
  • Až dosud se za největší sluneční bouři moderní historie pokládala takzvaná Carringtonova událost z roku 1859. Letokruhy prastarých japonských

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější