Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidstvu se otevřel pohled do hlubin prostoru a času, jaký nikdo nikdy neviděl. Teleskop poslal první snímek

První snímek dalekého vesmíru z Webbova teleskopu. Zdroj: NASA, ESA, CSA, STScI
První snímek dalekého vesmíru z Webbova teleskopu. Zdroj: NASA, ESA, CSA, STScI

První zveřejněný snímek z Webbova vesmírného teleskopu je především demonstrací možností unikátního vědeckého přístroje. Jsou obrovské. Vědomosti lidstva o vesmíru se teď začnou nesmírně zvětšovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Představte si, že v noci stojíte venku a v natažené ruce držíte mezi dvěma prsty zrnko písku. To vám zakryje pohled na nepatrný kousek hvězdné oblohy. Právě tak velký kousek zabírá celou plochu snímku, který vidíte výše, prvního zveřejněného záběru hlubokého vesmíru pořízeného Webbovým vesmírným teleskopem.

Tímto přirovnáním objasnil ředitel NASA Bill Nelson prezidentu Bidenovi – a tím pádem i nám všem ostatním –, na co se to vlastně dívá. Je to velmi názorné, jenže představivost tak jako tak selže, když se k tomu dodá druhá část sdělení: na snímku této nepatrné části oblohy vidíme tisíce dosud neznámých galaxií. Každá z nich je obrovským shlukem hvězd. Typická galaxie jich obsahuje několik set miliard.

Astronomové vědí, že vesmír obsahuje tak nepředstavitelné množství hvězd, nikdy ale neměli možnost spatřit je. Webbův teleskop otevřel pohled do hlubin prostoru a času, jaký nikdo nikdy nemohl spatřit.

Ano, nejen prostoru, ale i času. Čím je od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější