Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rohlík jede na švarcsystému, píšou inspektoři. Jejich závěry jsou plné chyb a nedávají smysl, reaguje firma

Pracovníci v brněnské pobočce internetového obchodu Rohlík.cz připravují tašky s nákupem k rozvozu. Foto: ČTK
Pracovníci v brněnské pobočce internetového obchodu Rohlík.cz připravují tašky s nákupem k rozvozu. Foto: ČTK

Kontrola inspektorátu práce v online supermarketu a rozvážkové službě Rohlík.cz zjistila nelegální formu zaměstnávání kurýrů s tím, že spolupráce s nimi vykazuje jednoznačné znaky závislé práce. Pokud by se ve správním řízení toto zjištění potvrdilo, znamenalo by to, že společnost nejen porušuje zákoník práce, ale ještě šidí stát na daních a odvodech. Rohlík označil závěry z právního hlediska za nesmyslné a postup inspekce za nezákonný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Začalo to hádkou o platech kurýrů pod nevinným statusem o zdravé snídani. Vzápětí vyšly najevo extrémní pracovní podmínky kurýrů a online supermarket čelil podezření, že jim nenabízí zaměstnanecký poměr, i když by měl.

Teď dal Státní úřad inspekce práce poprvé za pravdu těm, kdo tvrdili, že jde o klasický švarcsystém. „Skutečnosti uvedené v podnětu ve věci nelegálního zaměstnávání byly provedenou kontrolou potvrzeny,“ uvádí v dokumentu s názvem „Informace o výsledku kontroly“ oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu.

Kontroloři zjistili, že v praxi jsou kurýři jednoznačně podřízeni vedení společnosti, která jejich činnost organizuje, řídí a průběžně kontroluje. Jde tedy o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější