Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Rusku dojde ke změně teprve tehdy, až budou Rusové hladovět, říká gruzínská spisovatelka

Foto: G2 Baraniak
Foto: G2 Baraniak

„My Gruzínci jsme zažili 90. léta a deset let jsme byli bez plynu, elektřiny a přežili jsme to. Můžeme Západu nabízet workshopy, jak se dá přežít bez ruského plynu,“ říká Nino Haratischwiliová, gruzínská autorka, která žije v Hamburku a píše své knihy v němčině. „Když jsem přišla do Německa, začala jsem si uvědomovat, jak strašně se liší moje dospívání od dospívání mých německých přátel,“ dodává.

V rozhovoru se mluví i o tom:

  • Jak se cítila 24. února, když vypukla válka na Ukrajině;
  • proč je Čečensko nejhorší místo, jaké kdy navštívila;
  • proč by Gruzie bez žen nepřežila;
  • proč dějiny nejsou uzavřené.

Po začátku ruské agrese jste pro časopis Die Zeit napsala komentář s názvem Dovolená Západu skončila. Byl velmi přímou kritikou nasměrovanou vůči nám a našemu blahobytu, kterému jsme dali přednost před jakýmkoliv utrpením. Víte dnes, kde jsme udělali největší chybu?

Nevím, jak je to tady, ale řekla bych, že mezi západní a východní Evropou je přece jen rozdíl. Pokud bych měla vycházet ze situace v Německu, kde žiju, chybou bylo, že jsme se jen dívali. I když jsme mohli mnohé věci vidět, pochopit nebo vědět už dříve. Podívat se přesně ale bylo konkrétně ve vztahu k Rusku nepohodlné.

Západ teď platí vysokou cenu za deset let trvající ignoranci východní Evropy. V době, kdy jsem do Německa přijela, byla Gruzie nějaký stát tam někde u Ruska. Dříve se většina zemí jako Ukrajina, Gruzie nebo Moldavsko házela do jednoho pytle a vůbec nikdo mezi nimi nerozlišoval, prostě to byla nějaká velká šedá ruská zóna.

Ve svém komentáři píšete: „Všechny ty roky jsme byli na dovolené, ne proto, že bychom o tom nevěděli nebo bychom se neuměli dívat a poslouchat – hlasů, které hlasitě křičely o pomoc, bylo dostatek –, ale proto, že všechny tyto ‚konflikty‘ byly vzdálené od naší blahobytné společnosti, protože naše bezpečnost a ruský plyn pro nás byly důležitější než cizí ‚válečné roztržky‘.“ Když jsem si to přečetla, nejdřív mě napadlo Německo. Koho jste při psaní komentáře měla na mysli?

Ano, jistě, Německo. Myslím si, že je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Německo

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější