Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská „převaděčka“ Jevgenija Čirikovová už zachránila půl chodidla, jedno nenarozené dítě a pár ukrajinských životů

Uprchlíci z Ukrajiny. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Uprchlíci z Ukrajiny. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je Ruska. Donedávna bojovala proti těm, kteří chtěli kácet stromy v Chimkinském lese u Moskvy, stavět dálnice tam, kde jsou chráněná území, kandidovala na starostku, podepsala výzvu k odstoupení prezidenta Putina. Teď se z jedné z nejslavnějších ruských ekoložek stala „pašeračka“. Jevgenija Čirikovová zachraňuje ukrajinské občany, které ruský stát deportoval tam, kde se nikdy nechtěli ocitnout.

Najednou jsou tak trochu proti své vůli na jedné lodi. Ruští aktivisté, ekologičtí i političtí, z nichž mnozí museli uprchnout před vlastním režimem třeba do Pobaltí. A ukrajinští uprchlíci, které z jejich domovů vyhnal stejný režim jako ruské aktivisty. Jedni teď převádějí druhé do bezpečí.

Slavná ruská ekoložka a politička – a dnes emigrantka – Jevgenija Čirikovová, toho času v Estonsku, je neustále na příjmu – na telefonu či sociálních sítích. Zachytává SOS a pak organizuje akce, které se vyrovnají záchraně polárníků uvázlých na ledové kře.

Naposledy jste mi poskytla rozhovor před několika lety, v Chimkinském lese nedaleko Moskvy, kde jste vlastním tělem bránila stromy. Teď organizujete evakuaci lidí, které ohrožuje režim, s nímž jste zatím všechny bitvy prohrála. Kdo jsou vaši noví klienti?

Posledních sedm let žiju v Estonsku. A Estonsko bohužel – z jeho pohledu – hraničí s Ruskem. Proto přes tuto zemi proudí velký počet uprchlíků. Mnozí z nich byli doslova ukradeni z ukrajinského území a násilím odvlečeni. Sami se z okupovaných obcí, například z Mariupolu, nedokázali dostat na území kontrolované Ukrajinou, protože by museli projít frontu, kde se tvrdě bojuje. A tak jim nezbývalo nic jiného než jít na východ a podrobit se vůli ruských ozbrojených sil.

Tito lidé zpravidla procházejí filtračními tábory. Takových zařízení je několik, jedno z největších je na území tzv. Doněcké lidové republiky. Celá ta procedura je velmi ponižující.

Musejí se jí podrobit i ženy?

Ano. Navíc se často musejí vysvléknout. Víme o případech, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější