Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dochází nám palivo, ale my řešíme účinnost motoru a aerodynamiku, říká o reformě penzí ekonom Jurajda

Ekonom Štěpán Jurajda. Foto: ČTK
Ekonom Štěpán Jurajda. Foto: ČTK

Ministerstvo práce a sociálních věcí přichází s řadou návrhů, jak upravit současný, dlouhodobě neudržitelný důchodový systém. Nejúčinnějšímu řešení, tedy navýšení věku odchodu do penze, se ale vyhýbá. „Každoroční navýšení o jeden nebo dva měsíce bolí mnohem méně, než když to budeme v budoucnu zvyšovat skokově. A z toho se může stát velké politikum, které bude velmi těžko řešitelné,“ říká ekonom a člen důchodové komise Štěpán Jurajda.

Jurajda také upřesňuje, v čem je fungování současné důchodové komise specifické. Zatímco její předchůdkyně se snažily přijít s konkrétními návrhy, jak důchodový systém udržet při životě, současná komise návrhy dolaďuje a snaží se je přivést k životu. Řadu návrhů se tak nejspíš podaří schválit ještě za této vlády. Pomáhá tomu také to, že v důchodové komisi nesedí zástupci opozičních stran.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Zvládneme důchodovou reformu bez změny daňového systému?
  • Co může způsobit obliba švarcsystému?
  • Jaké dopady bude mít současná krize na české důchodce?

Bude mít Česko do konce tohoto volebního období hotovou důchodovou reformu?

To záleží na tom, jak ji definujete. Současný poradní tým pro důchodovou reformu má trochu jinou úlohu a zadání, než měla třeba komise profesora (Martina) Potůčka nebo minulá komise profesorky (Danuše) Nerudové. Ty měly za cíl celkovou reformu do nějaké míry vymyslet, naopak současný poradní tým se vyjadřuje k relativně specifickým návrhům, které přicházejí z programového prohlášení vlády a koaliční smlouvy. Jedná se třeba o podporu částečných úvazků.

Zároveň se na jednání ozývají dotazy, do jaké míry se jednotlivé úpravy sčítají, a řeší se udržitelnost systému jako celku. To ale zřejmě není hlavním úkolem této komise.

Na rozdíl od předchozí komise?

Předchozí komise přišla s návrhem na základní a zásluhový pilíř, což významně pomůže transparentnosti systému. Komunikace je totiž velmi důležitá část reforem. Ani minulá komise nicméně primárně neřešila otázku zdrojů, která je nakonec tou první i poslední. Pro nás jsou teď úkolem specifické návrhy úprav z vlády nebo z koalice. Asi až po skončení práce našeho poradního týmu bude tato vláda reagovat na novou demografickou projekci z Českého statistického úřadu. Bude zásadní, zda vláda přistoupí k úpravě věku odchodu do důchodu.

Jak moc již vytvořené návrhy usnadňují vaši práci?

Jsou tam použitelné věci a do nějaké míry máme tyto podklady dostupné. Předchozí komise má za sebou užitečnou práci. Zároveň probíráme novinky, které vyplývají z činnosti současné vlády. Zatím se diskutovala specifická povolání, podpora částečných úvazků, motivace pro souběh důchodů a práce nebo odložení odchodu do důchodu. Zvažuje se, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Rozhovory

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější