Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starosta dostává od města milionové zakázky. Já o nich nehlasuji, brání se muž odsouzený za korupci v kauze kapříci

Starosta Protivína Jaromír Hlaváč odmítá, že by porušil zákon. Foto: ČTK
Starosta Protivína Jaromír Hlaváč odmítá, že by porušil zákon. Foto: ČTK

Jihočeský Protivín už dvě desetiletí vede někdejší fotbalový rozhodčí Jaromír Hlaváč (za ODS), který byl v minulosti odsouzený ve známé korupční kauze. Deník N zjistil, že starostova stavební firma získává bez výběrového řízení milionové zakázky. Podle Hlaváče je vše v pořádku, expert mluví o porušení zákona.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od poloviny roku 2016, od kdy musí radnice zveřejňovat smlouvy v registru smluv, dostal Hlaváč od svého města minimálně sedm zakázek za zhruba 20 milionů. Jeho firma Leko například opravovala kapli na hřbitově (nyní opravuje kapli v místní části Chvaletice), stavěla chodníky a cesty, prováděla úpravy pečovatelského domu nebo renovovala kanceláře na radnici.

Zakázky starostovi schválila rada města, ve které kromě ODS sedí ještě zástupci KDU-ČSL a KSČM – tedy všech stran, které se dostaly do zastupitelstva. Žádnou opozici vedení Protivína nemá.

Hlaváč v celé věci nevidí problém. Argumentuje tím, že když se hlasuje o přidělení zakázky právě jemu, zůstává sice na jednání rady, ale nehlasuje. „V jakém já jsem střetu zájmů? Vše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější