Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Máme holé lesy, skandovaly tisíce středoškoláků v Praze a daly politikům ultimátum

Demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N
Demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N

Za ochranu klimatu a snižování emisí vyšli v pátek do ulic v rámci akce Fridays for Future studenti ze 123 zemí světa, včetně Česka, kde středoškoláci stávkovali ve víc než dvaceti městech. Jen v Praze čítal průvod přes dva tisíce hlav.

Studentská stávka za lepší klima působí zpočátku nesměle. Od osmé ranní se na Malostranské náměstí trousí desítky středoškoláků, transparenty zatím schovávají. Když o hodinu později vystoupí na pódium čtveřice organizátorů z řad pražských gymnazistů, aby zahájili průvod, na místě už je víc než tisícovka středoškoláků a později prochází Prahou dvoutisícový dav.

„Máme dost politiků, kteří ignorují naši budoucnost. Změna klimatu nás ohrožuje. Chceme-li předejít ekologickému kolapsu, musíme začít jednat okamžitě. Podle vědců musíme celosvětově snížit emise skleníkových plynů, a to do roku 2050,“ pronáší čtveřice pořadatelů a dodává svou žádost, aby politici začali naslouchat varováním vědců a aby se stalo globální oteplování tématem celé společnosti.

„Nemáme čas bavit se o tom, zda snížit emise nebo ne, musíme se bavit o tom, jak je snížíme,“ burcují studenti, načež se vydávají do pražských ulic. Někteří v převleku ledních medvědů nebo tučňáků, jiní mají pomalované obličeje, květiny vpletené ve vlasech a taky stovky vlastnoručně vyrobených transparentů nad hlavou.

Demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N

„Klima se mění. Proč ne my?“ „Máme holé lesy!“ skandují, zatímco procházejí okolo vládních budov nebo po Národní třídě. Po cestě se setkávají s potleskem a zdviženými palci přihlížejících, na Klárově se přidávají vysokoškoláci.

V cíli na Malostranském náměstí je podpoří mimo jiné  Bedřich Moldan, vědec a první český porevoluční ministr životního prostředí. „Až trošku víc dospějete, budete žít ve zcela jiném světě, než je dneska. Například tam nebudou fosilní paliva. To bude během dvaceti až padesáti let. Jsem přesvědčen, že se bez nich nakonec svět obejde,“ pronáší Moldan a studenti souhlasně pískají a tleskají.

„Změna klimatu s sebou přináší tak velká nebezpečí, že se jí musíme snažit vyhnout, ne se na ni jen adaptovat. Adaptace jsou nutné, ale musíme oslabit základní příčiny, jako jsou nepochybně uhlíkové emise,“ pronáší k mladým lidem, které k aktivitě inspirovala švédská studentka a klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Šestnáctiletá školačka dávala loni svými protesty před parlamentem ve Stockholmu najevo nespokojenost s tím, jak nedostatečně politici postupují proti pokračujícím změnám klimatu. Minulý týden ji švédští poslanci nominovali na Nobelovu cenu míru.

Demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N

V Česku za protesty stojí například sedmnáctiletý Petr Doubravský. „Dáváme politikům dvoutýdenní ultimátum na to, aby dělali něco s klimatickou krizí, a pokud na to ultimátum nepřistoupí a nedají nám jistotu, že budou krizi řešit, za dva týdny oznámíme další postup, pravděpodobně opět stávky,“ říká, zatímco

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější