Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blázinec o velikosti státu, který řídí šílený primář

Jack Nicholson na fotografii z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Foto: ČTK/AP
Jack Nicholson na fotografii z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Foto: ČTK/AP

Pro představu, jak vypadá Rusko po 24. únoru, kdy začala invaze na Ukrajinu, stačí nahlédnout do kterékoliv léčebny, kde jsou umístěni pacienti s vážnými psychiatrickými onemocněními. Bude se vám zdát, že jsou posedlí, nepředvídatelní, plácají nesmysly a že je nebezpečné být v jejich blízkosti, píše v komentáři novinářka Ekaterina Kanakova ze zakázané ruské stanice Echo Moskvy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zkuste si představit takovou kliniku v celostátním měřítku, kde je šílený primář, který pacientům říká: „Vy jste normální, to všichni ostatní jsou blázni a vyšinutí.“ O tom se také všemi možnými způsoby snaží přesvědčit i lidi mimo nemocnici.

Propaganda aneb zdravotnický personál tohoto blázince denně ze všech kanálů podává pacientům sedativa v podobě lží o velkých úspěších Ruska, o tom, že okupanti jsou hrdinové a Ukrajinci zabíjejí své vlastní spoluobčany. Ujišťuji vás, že kdyby v televizi řekli, že na Ukrajině žijí kanibalové, věřili by i tomu.

V této nemocnici jsou také ti, kteří vyplivují prášky a utíkají. Jedná se o Rusy, kteří emigrovali během prvních dnů války. Čím více je útěků, tím vyšší zeď stráže postaví. Na hranicích provádějí důkladné kontroly a již začínají jednat o výjezdních doložkách. Ačkoliv to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil za nesmysl, nezdá se tato spekulace až tak nereálná. Nevylučuji, že ji šíří samotná státní moc, aby vyhnala své odpůrce ze země, protože jí jenom překážejí a pletou hlavy ostatním.

Jsou i tací, kteří se zotavili sami, ale z důvodu vlastní bezpečnosti to nedávají najevo. Všechno dělají nenápadně, protože pokud začnou projevovat nějakou aktivitu, přijdou zdravotníci-policisté a nasadí jim svěrací kazajky. Někteří z nich se pokoušejí přesvědčit ostatní, že žijí ve fiktivním světě, ale ti vzápětí končí v antonech.

Otázkou je, jak mají žít v sousedství této nebezpečné instituce ostatní? Když už mluvíme o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější