Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Tisíc a jedna lež potopily Johnsona, kocour Larry zůstává

Britský premiér Boris Johnson čelí sílícímu tlaku na odstoupení. Foto: ČTK/AP
Britský premiér Boris Johnson čelí sílícímu tlaku na odstoupení. Foto: ČTK/AP

Po kaskádě protestních rezignací končí i britský premiér Boris Johnson. Zatím ale jen v čele Konzervativní strany. Brexit mu vynesl vítězství, dolů ho stáhly lži a politika bez vizí.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Adéla Karásková Skoupá.

„I kocour Larry by teď byl lepším premiérem než Johnson“

Menší politickou podporu už snad Boris Johnson jako premiér nemůže mít. Poté, co v posledních dnech na protest rezignovalo na vládní posty téměř 60 jeho stranických kolegů (od ministrů přes náměstky po nižší funkce), se dnes ráno objevily zprávy, že končí i Johnson.

Ten sice o půl jedné v živém vstupu před premiérským sídlem v londýnské Downing Street 10 oznámil rezignaci, zatím ale „pouze“ na post šéfa Konzervativní strany. Předsedou vlády zůstává do podzimu – pokud ovšem jeho spolustraníci neumožní poslancům hlasovat o důvěře premiérovi dřív než za 11 měsíců, jak velí stávající pravidla.

Jedno takové hlasování už Johnson začátkem června přežil, i když už tehdy se mluvilo o začátku jeho konce – podrželo jej 211 poslanců jeho strany, proti jich ale hlasovalo 148. Komentátoři se shodují, že dnes už by to premiér velmi pravděpodobně neustál.

Situace se totiž od té doby změnila. Příběh prudkého kolapsu britské vlády se začal psát v podstatě ve středu 29. června, kdy se poslanec s vlivnou vládní funkcí Chris Pincher vydal na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pád Borise Johnsona

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější