Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Britská vláda se bortí. Johnson skončil jako lídr strany, premiérem má zůstat až do podzimu

Britský premiér Boris Johnson. Foto: ČTK
Britský premiér Boris Johnson. Foto: ČTK

Vládou Borise Johnsona dnes otřásla série dalších demisí, rezignovaly už desítky vládních představitelů. Původní zprávy, že Johnson rezignuje na premiérský post, se však změnily na rezignaci lídra Konzervativní strany. Předsedou vlády má Johnson podle BBC zůstat až do podzimu, než strana zvolí nové vedení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Britský premiér Boris Johnson se předevčírem večer omluvil za nejnovější skandál, v němž figurují obvinění jeho konzervativního kolegy ze sexuálního obtěžování. Nakonec se však tématem hlavních zpráv stal on sám.

Už pár minut po jeho televizním vystoupení mu z vlády odešli dva klíčoví ministři: ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak. Už ten den bylo Johnsonovo setrvání na premiérském postu otázkou.

Po dalších dvou dnech je však jeho vláda v troskách. BBC dnes ráno vypočítává, že rezignovalo už přes padesát členů Johnsonova kabinetu – včetně dalších ministrů. Premiér nakonec odstoupil z funkce předsedy konzervativní strany. Premiérem zůstane až do podzimu, než strana zvolí nové vedení.

Johnson včera v noci vyhodil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Pád Borise Johnsona

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější