Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vládní krize v Británii: Johnson odmítá odstoupit, z vlády odvolal jednoho ze svých kritiků

Britský premiér Boris Johnson čelí sílícímu tlaku na odstoupení. Foto: ČTK/AP
Britský premiér Boris Johnson čelí sílícímu tlaku na odstoupení. Foto: ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci dvou svých ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, dnes odmítl možnost, že by odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry, uvedla britská média.

„Toto je přesně doba, kdy byste očekávali, že vláda neodejde a že bude pokračovat v práci,“ řekl dnes Johnson podle agentury Reuters poslancům. Připomněl, že ekonomika čelí těžkým časům kvůli ruské válce na Ukrajině. Prohlásil také, že jeho vláda provádí „největší snížení daní za desetiletí“.

BBC informovala, že premiér večer odvolal ministra pro bydlení a svého dlouholetého spolupracovníka Michaela Govea. Ten patřil mezi členy kabinetu, kteří ministerského předsedu vyzvali k rezignaci.

Johnson čelil tvrdé kritice například od šéfa labouristů Keira Starmera. Ian Blackford ze Skotské národní strany (SNP) se Johnsona ptal, „kolik ještě ministrů musí odejít, aby (ministerský předseda) vzal pero a podepsal rezignaci“.

K demisi dnes znovu vybídl Johnsona i konzervativní poslanec a exministr pro brexit David Davis. „Před šesti měsíci jsem vyzval premiéra k rezignaci, protože už tehdy bylo jasné, že jeho vládnutí vytváří řadu problémů, které paralyzují vládu. Dnes ho žádám, aby udělal čestný krok a aby dal přednost národním zájmům před zájmy vlastními,“ řekl v parlamentu Davis.

Johnson v reakci na jeho slova uvedl, že s ním „absolutně nesouhlasí“. Podle premiéra zůstat ve funkci neznamená jít proti národním zájmům. Jak následně doplnila Johnsonova mluvčí, premiér se navzdory nedávným rezignacím domnívá, že má nadále podporu svých poslanců.

Desítky rezignací

Večer se britský premiér setkal se svými ministry a zopakoval jim, že „trvá na svém a nehodlá odstoupit“. Vyplývá to alespoň ze zdrojů, na které se odvolávají britská média. Za posledních 24 hodin již z Johnsonovy širší vlády odešlo více než 32 britských poslanců, což je vůbec nejvíce za jediný den v britské historii.

Vnitropolitický vývoj v Británii je v posledních hodinách chvílemi málo přehledný. Zpravodajská stanice BBC nejprve večer uvedla, že svou rezignaci oznámil již třetí z Johnsonových ministrů, ministr pro záležitosti Severního Irska Brandon Lewis. Po chvíli ale tuto informaci stáhla s tím, že nebyla pravdivá. Již v úterý na své funkce rezignovali ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak.

  • Britský premiér Boris Johnson na setkání s ministry zopakoval, že chce setrvat ve funkci.
  • Večer odvolal jednoho ze svých kritiků, ministra pro bydlení Michala Govea.
  • V posledních 24 hodinách opustilo funkce více než třicet členů Johnsonovy administrativy.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Británie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější