Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Merkelová už nebude obhajovat post předsedkyně CDU, sisyfovská práce s opravou silnic v Praze a brněnský Šalingrad

Malý začátek jednoho velkého konce, odložený Babiš a oprava silnice, kterou pak zase brzy rozkopou. A kam se poděly ostře sledované nové vlaky? Pondělí probral a komentuje Jan Kudláček.

Pamatujte si, co jste dělali 29. října 2018, až se vás jednou historie zeptá. Dnešek je totiž zlomový. Být to někdo jiný, tak jeho oznámení, že někam nebude kandidovat, díru do světa neudělá. Tato zpráva ale bude mít velký vliv na další chod dějin: německá kancléřka Angela Merkelová už v prosinci nebude obhajovat funkci předsedkyně Křesťansko-demokratické unie. Oznámila to jejímu vedení dnes po včerejší další volební, jak by radostně řekl Václav Klaus, nevýhře.

I včera CDU zemské parlamentní volby v Hesensku vyhrála. Jenže opět oslabila. A Angela Merkelová je pořád nejpopulárnější německá politička, za niž zatím není náhrada. Ale jedná se o dlouhodobý trend, ze kterého kancléřka pro sebe vyvodila: začnu balit. Zatím tedy ne jako kancléřka, tou zůstane i dál, možná ještě celé 3 roky. Ale v příštích volbách už kandidovat nebude, ať už budou v roce 2021, nebo dřív. Co to znamená, jsme s Kirillem Ščeblykinem sepsali v článku nazvaném, snad ne příliš pateticky, 29. říjen 2018: začátek poslední kapitoly kancléřky Merkelové.

Český státní svátek i vyznamenání pohledem Miloše Zemana jsou za námi.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější