Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Zatímco Rusové obsazují Donbas, Ukrajinci jim systematicky ničí sklady

Dělostřelecká munice ráže 155 milimetrů na Ukrajině. Foto: Twitter Ukraine Weapons Tracker
Dělostřelecká munice ráže 155 milimetrů na Ukrajině. Foto: Twitter Ukraine Weapons Tracker
  • Lysyčansk padl. Je to problém, ale ne katastrofa.
  • Co bude dál, kde lze očekávat nové útoky.
  • Ukrajinská ofenziva proti ruským skladům běží na plné obrátky.
  • Mapa dne – Rusové dobyli Popasnou, ale Popasna přestala existovat.
  • Videa dne – Tradiční křesťanský pozdrav Janu Čarnogurskému z centra Lysyčansku; válečný humor gruzínské legie; o jednu houfnici M777 méně; mimořádné video mimořádně nepřesného ruského náletu + záběry zasažených muničních skladů.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 3. července. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Lysyčansk padl. Je to problém, ale ne katastrofa. Rusko obsadilo celou Luhanskou oblast. Podařilo se mu to o víkendu, když kremelské jednotky dobyly Lysyčansk a okolní vesnice, mezi nimi i Bilohorivku. Jedná se o vesnici, u které se ruská armáda v květnu s katastrofálními ztrátami pokusila překročit Siverský Donec.

Dobytí Lysyčansku je vyvrcholením řady úspěchů, kterých ruská armáda v uplynulých týdnech dosáhla. Následující mapa z pátku 1. července je dává do kontextu. Podle jejích autorů Rusové za celý červen obsadili území o rozloze 1500 km2 a poslední červnový den okupovali 19,2 % ukrajinského území. V porovnání s posledním květnovým dnem je to o 0,3 procenta více. Po víkendu je to ještě o něco více.

Pro Ukrajince je to jistě bolestná ztráta, ale vzhledem k obrovské rozloze jejich státu to není katastrofa, která rozhodne o výsledku války.

Co bude následovat. Dokonce i ruské zdroje uvádějí, že Ukrajinci byli v bitvě o Lysyčansk poraženi, ale ne zničeni. Ve skutečnosti se jim podařilo, i když se ztrátami, spořádaně ustoupit a pokud možno se vyhnout zajetí.

„Velikonoční ofenziva“ ruské armády, jejímž hlavním cílem bylo obklíčit a zničit jádro ukrajinské armády na Donbase, se změnila ve zdlouhavý a krvavý postup krajinou. V tuto chvíli není možné přesně určit, jak daleko na západ se ukrajinské jednotky stáhly, ale obecně se očekává, že se zastaví u města Siversk, za nímž se nachází Slavjansk a Kramatorsk. Přímý útok na ně je ale v dohledné době málo pravděpodobný. Pro Rusy by to znamenalo nové kolo nesmírně vyčerpávajících městských bitev. Bez toho však celý Donbas neovládnou.

Rusové po ovládnutí Luhansku sice uvolní část svých jednotek, ale obě strany jsou natolik vyčerpané, že budou téměř jistě potřebovat nějaký čas na konsolidaci.

Rusové zřetelně říkají, že jejich cílem je ovládnout celý Donbas, který se skládá z Luhanské a Doněcké oblasti. Tu první už mají, takže je velmi pravděpodobné, že jejich ofenziva bude po přestávce pokračovat právě v té druhé. Všude ale narazí na připravenou obranu. Válka proto nebude mít ani v nadcházejících týdnech podobu ruského „blitzkriegu“. Spíše bychom měli očekávat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější