Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Plán na dva tisíce stran. Obnova Ukrajiny bude stát stovky miliard dolarů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil způsobené škody za „kolosální“. Foto: Ukrainian Presidency/Handout / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil způsobené škody za „kolosální“. Foto: Ukrainian Presidency/Handout / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Ukrajina představila první návrh plánu poválečné obnovy. A to přesto, že v zemi stále zuří boje. Kyjev i západní státy se shodují, že s přípravami je nutné začít včas. Méně jasno je ale v tom, kde peníze získat. Škody jsou totiž obrovské.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Michal Tomeš.

Recept na obnovu Ukrajiny za 18 bilionů

Politické špičky se dnes sešly ve švýcarském Luganu, aby dva dny jednaly o budoucnosti Ukrajiny. Ačkoliv na velké části území stále zuří boje, už nyní se rodí plány, jak by měla obnova nejchudší evropské země vlastně vypadat.

Na jednání vyrazil také český předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Upřímně řečeno nevím, kdy bude moci plnohodnotná rekonstrukce Ukrajiny začít, ale vím, že musíme být připraveni,“ řekl dnes premiér, který na konferenci vystoupil jako zástupce země předsedající Radě EU.

Také proto se od setkání očekává, že poskytne jakýsi „kompas“ pro to, jakým směrem se zpustošená země vydá. Rozhodně se totiž nejedná o rekonstrukci, která potrvá roky, ale případně až dekády.

Sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o víkendu označil způsobené škody za „kolosální“. „Nejde jen o to, že musíme opravit vše, co okupanti zničili, ale musíme také vytvořit nový základ pro naše životy, aby byly bezpečné, komfortní a moderní,“ řekl. Podobně hovořila v Deníku N také ekonomka a diplomatka Natalie Jaresková, která byla v minulosti ukrajinskou ministryní financí.

Konference se osobně účastnil ukrajinský premiér Denys Šmyhal, podle kterého se konečný účet za válku může vyšplhat až na 750 miliard dolarů (asi 17,8 bilionu korun). Detailnější plán toho, co bude nutné v zemi znovu vybudovat (a jak), představí v dokumentu o rozsahu dvou tisíc stran.

Ukrajina dlouhodobě uvádí, že chce na obnovu země použít zmrazená aktiva Rusů na sankčních seznamech. To ale z právního hlediska není vůbec jednoduché a cesta k těmto penězům se zatím neotevřela. Nejblíže tomuto kroku je Kanada. I tak je ale pravděpodobné, že z prodaných jachet

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější