Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Všichni byli v šoku, dal jsem se na útěk.“ Co zatím víme o jednom z nejhorších střeleckých útoků v Dánsku

Policie a záchranáři na místě útoku. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix via AP, ČTK
Policie a záchranáři na místě útoku. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix via AP, ČTK

Když se včera v kodaňském nákupním centru Fields ozvaly výstřely, vzbudilo to paniku. Tři lidé zemřeli, čtyři další jsou vážně zranění. Podezřelého brzy po útoku zadržela policie, podle níž zřejmě nešlo o terorismus. Dvaadvacetiletý Dán však teprve míří k výslechu.

Včera v podvečer čekalo v kodaňském nákupním centru Fields mnoho lidí na koncert Harryho Stylese. Obchodní dům totiž leží nedaleko koncertní haly, a tak si návštěvníci koncertu v tamních obchodech krátili čekání nákupem nebo večeří.

Poklidný večer v centru Kodaně ale narušily výstřely. První echo z místa dostala policie v 17.35. Podle těchto prvních zpráv policie zazněly výstřely ze dvou odlišných lokací. Lidé se začali schovávat na záchodech, za pokladnami a hledali další možné úkryty.

„Nemyslel jsem si, že někdo střílí – dokud jsem neviděl, jak lidé utíkají. Pak jsem se dal na útěk i já. Všichni byli v šoku, nikdo nevěděl, co se děje,“ řekl BBC jeden z přeživších Maxmilliam von Renteln. Podle svědků si někteří přítomní zprvu mysleli, že jde o ozbrojenou loupež v jednom z místních obchodů.

Jenže útočník střílel do davu. Ozbrojen byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější