Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: Litva jako ohnisko obav. Sedíme na mině, ale ustoupit Moskvě nesmíme, říká litevský Rus

Litevci s Rusy sdílejí dějiny, které většina litevské společnosti vnímá negativně. Foto: Monika Durajová
Litevci s Rusy sdílejí dějiny, které většina litevské společnosti vnímá negativně. Foto: Monika Durajová

Když Litva v půlce června omezila přepravu části zboží do ruské exklávy Kaliningrad, Moskva začala vyhrožovat odplatou. Jak ruskou hrozbu vnímá země, která s ní má bohaté zkušenosti z minulosti a ostře kritizuje také soudobý Putinův režim? A jak se tam žije litevským Rusům? Přímo z Vilniusu se hlásí spolupracovnice Deníku N Monika Durajová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pobaltské město Vilnius si na konci června užívalo nezvykle vysokých teplot. Terasy kaváren v historickém centru byly plné lidí. A ti vypadali, jako by se napjaté vztahy se sousedním Ruskem odehrávaly někde v daleké galaxii.

Na otázku, z čeho teď v Litvě mají největší obavy, odpovídala většina vysmátých opálených stolovníků, že z víkendového deště. Pár dní po oznámení, že byl zastaven transport sankcionovaného zboží přes Litvu do ruské exklávy Kaliningrad, totiž Litevci slavili Svatojánskou noc, jeden z nejoblíbenějších místních svátků. A více než výhrůžky Moskvy (která pobaltský stát varovala, že ho jeho současné kroky budou bolet) trápila místní předpověď na prodloužený víkend.

Oblast Kaliningradu, již od zbytku Ruska oddělují právě Litva a Bělorusko, závisí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pobaltí

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější