Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Standa + Radek = Franta. Jak se český pár dočkal vytouženého dítěte

Stanislav Urbánek (vlevo) a Radek Buchlovský sledují, jak jejich syn přichází na svět. Foto: Desirea Agar Photography
Stanislav Urbánek (vlevo) a Radek Buchlovský sledují, jak jejich syn přichází na svět. Foto: Desirea Agar Photography

Posledních pět let se Stanislav Urbánek a Radek Buchlovský snažili o dítě. Zpočátku uvažovali o adopci nebo pěstounské péči, ale v Česku by ani v jednom případě nebyli oba podle zákonů považováni za rodiče. Nakonec se proto rozhodli využít možnost náhradního mateřství v Kanadě. Kvůli tomu se i zadlužili, ale dopadlo to úspěšně a na počátku dubna se jim narodil syn František. Nyní řeší, co se stane, až se s ním vrátí do vlasti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Česku je sice sobota večer, ale v americkém Seattlu víkend teprve začíná. Ve slunném bytě si pobrukuje tříměsíční František. Pořád se usmívá. Jeho otcové se mezitím připojují přes Zoom, aby popsali své zkušenosti.

V průběhu hovoru několikrát odbíhají, aby zkontrolovali stav pleny, syna nakrmili nebo se s ním jen pomazlili. Dnes jim pomáhá Buchlovského sestra Marta, která je u nich na návštěvě.

Když se ptám na první dny s potomkem, oba otcové jen září. „On je hrozně v pohodě dítě,“ odpovídá Urbánek na otázku, jak to zvládají. „Nejsou žádné problémy. Jen jí, kaká a směje se,“ doplňuje ho jeho manžel. Mají za sebou první noc, kdy František spal osm hodin bez přestávky. Berou jako velkou výhru, že moc nebrečí a netrápí ho koliky.

Rodiče Radek Buchlovský (vlevo) a Stanislav Urbánek s náhradní matkou Courtney Rittingerovou před jejím domem v kanadském Medicine Hat. Snímky vznikly před porodem a po narození dítěte. Foto: archiv Stanislava Urbánka a Radka Buchlovského

Začátky ale tak snadné nebyly. Muži jsou spolu jedenáct let. Na konci roku 2017 se rozhodli, že by chtěli mít dítě, a začali prověřovat cesty, které by jim to umožnily. Uvažovali o adopci nebo pěstounské péči, ale narazili na to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Rodina a vztahy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější