Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výlety N: Procházka za leteckým pohledem na divočinu hned za Prahou

Letecký pohled, pro který si musíte dojít pěšky – Svatý Jan pod Skalou z vyhlídky U kříže. Foto: Madla Gromovová, Deník N
Letecký pohled, pro který si musíte dojít pěšky – Svatý Jan pod Skalou z vyhlídky U kříže. Foto: Madla Gromovová, Deník N

Inspirace na výlet? Když jsem se dozvěděla zadání, hned mi hlavou proběhly všechny ty lákavé a exotické destinace. Jenže takových tipů je plný internet. Rozhodla jsem se proto zůstat blíže domovu a popsat něco obyčejného, a přesto krásného.

Pokud jste Pražané, je to ideální místo na jednodenní nebo i jen odpolední procházku. Ale kdo ví, třeba moje zápisky zaujmou i někoho z větší dálky. Na Praze je krásné i její okolí, nejen město samo.

Dodnes si přesně vybavuji, jaké to bylo poprvé. Přijeli jsme ze Zličína autobusem do Svatého Jana pod Skalou, krásné vesničky s barokním kostelem uprostřed strmých kopců. Když jsem se kochala okolními sceneriemi, padl můj pohled na malinkatý (alespoň z mojí perspektivy) křížek úplně nahoře na jedné skále. „Že by to byla vyhlídka?“ zasmála jsem se vlastnímu vtipu, protože do takové výšky by přece nikdo soudný nešplhal.

Od té doby se tam drápu každý rok.

Do Svatého Jana se dá dostat rozličnými způsoby. Až ke kostelu pohodlně dojedete autem, je tu již zmíněná autobusová zastávka, můžete se přiblížit v sedle svého bicyklu. Já nejraději chodím pěšky. Ne z Prahy, samozřejmě. (Kdybyste si takový výlet dopřát chtěli, vězte, že z Václavského náměstí to je kolem 45 kilometrů – je to na vás.) Ty nejlepší výlety podle mě začínají jízdou vlakem. Nevím, jestli je to jen nostalgie z dětství, kdy se ještě jezdilo prastarými vagony, kterým nedržela zavřená okna, a každou jízdu doprovázelo uklidňující „tu-dum-tu-dum“, nebo jestli mají i moderní vlaky pořád své kouzlo. Pro mě ano. I krajina, která ubíhá za oknem, mi vždy přijde jako hezčí než ta, kterou vidíte z okénka autobusu. Proto vyrážím z nádraží, odkud pokračuji po turistické stezce. Z Prahy můžete dojet do Loděnice, Vráže nebo do Berouna. Záleží na tom, jak dlouhý výlet si chcete udělat. Ani jedna z cest není špatná.

Vzhůru do oblak

Svatý Jan pod Skalou má mnoho sakrálních památek, které si určitě můžete prohlédnout a v relevantních zdrojích nebo přímo na místě se dozvědět o jejich historii. Tenhle výlet však není o památkách, ale o cestě přírodou. Já cílím výš. Až k vyhlídce u kříže.

Pohled zespoda, před začátkem výstupu. Foto: Madla Gromovová, Deník N

Červená turistická stezka vede přímo od kostela a má zhruba kilometr. To se nezdá tak strašné, jenže na tom kilometru je převýšení sto padesát metrů. První část stoupá lesní cestou, druhá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výlety N

V tomto okamžiku nejčtenější