Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od Pražského výběru po Erin Brockovichovou: sledovali jsme vzestup nečekané favoritky prezidentských voleb

Zuzana Čaputová během volební kampaně na mítinku v Nitře. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Zuzana Čaputová během volební kampaně na mítinku v Nitře. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Na mítincích klidně hovořila o potřebě spojovat se a občas už to působilo jako věty vystřižené z motivační literatury. V případě Zuzany Čaputové to ale zabírá, lidé tleskali a na fotografii s ní čekali v dlouhé řadě i hodinu. Reportáž z její volební kampaně přinesl slovenský Denník N.

Bylo to nečekané. Michael Kocáb najednou zastavil celou kapelu. Bylo výrazně po půlnoci, koncert k výročí sametové revoluce byl dobře rozběhnutý a frontman Pražského výběru si najednou na pódium zavolal „svoji prezidentku“.

Kultovní Pražský výběr takto podpořil Zuzanu Čaputovou v době, kdy jí dával šance na úspěch málokdo. Působilo to jako přání a gesto vůči někomu, kdo je vám sympatický. Ona v té době nejčastěji odpovídala na otázku, jestli odstoupí ve prospěch tehdy daleko nadějnějšího kandidáta opozice Roberta Mistríka.

Dnes je místopředsedkyně Progresivního Slovenska favoritka voleb. Mistrík odstoupil v její prospěch a podpořili ji skoro všechny opoziční strany i prezident Andrej Kiska. Tady je její volební příběh.

Jen propagace strany

Když se vrátíme na začátek, tak Čaputová loni nejdřív musela přesvědčovat, jestli myslí vážně, že chce být prezidentkou.

V prvních průzkumech měla jen čtyři procenta, takže se hned nabízela úvaha, že jí jde hlavně o zviditelnění mimoparlamentního Progresivního Slovenska, které se potřebovalo šplhat výš v průzkumech veřejného mínění. Ona žádnou „jako kampaň“ nepřipouštěla, ale i tak se čekalo, že se nakonec vzdá ve prospěch Mistríka.

Ještě v polovině února ji k tomu vyzýval lídr strany OĽaNO Igor Matovič. Už krátce poté se však změnila nálada.

Zuzana Čaputová během volební kampaně na mítinku v Dunajské Stredě. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

„Ze 4,1 procenta v listopadu na 44,8 procenta v únoru. To tu ještě nebylo a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější