Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kovářův případ mění univerzitu. Rektor Zima zřídil komisi, která má určit, jak vypadá plagiát

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: ČTK/Šulová Kateřina
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Zhruba měsíc po skandálu s opisováním profesora Martina Kováře vznikla na Univerzitě Karlově komise pro plagiátorství. Ustanovil ji sám rektor Tomáš Zima. Pracovní skupina má definovat, co je a co není plagiát, a vymezit vztahy jednotlivých etických komisí.

Vytvoření Komise etiky vědecké práce a problematiky související s plagiátorstvím UK potvrdil pro Deník N mluvčí školy Václav Hájek. „Ustanovil ji rektor Tomáš Zima na základě jednání Rady pro vnitřní hodnocení,“ sdělil Hájek.

Podle jeho slov se má komise zabývat etikou ve vědecké práci. „A bude metodologicky definovat problematiku plagiarismu, neboť Univerzita Karlova tuto oblast považuje dlouhodobě za nesmírně důležitou a závažnou,“ popsal ještě mluvčí. Podle Hájka o tom svědčí například to, že škola si už v roce 2017 pořídila systém Turnitin na odhalování plagiátů.

Systém, který je podle univerzity mnohem efektivnější než běžně používaný Thesis, zavedla škola v průběhu akademického roku 2017/2018. Od roku 2018/2019 je používání systému povinné.

Prevence neblahého jevu

Komise měla tento týden své úvodní zasedání. Má sedm členů. Jsou v ní představitelé Rady pro vnitřní hodnocení, Akademického senátu, Vědecké rady UK a v neposlední řadě i samotné Etické komise AS UK (viz box).

Za univerzitní Radu pro vnitřní hodnocení se do komise dostal Jiří Dolejší z Ústavu částicové a jaderné fyziky. Ten hovoří o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podezření z plagiátu na UK

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější