Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud Ukrajina zvítězí, bude svobodné i Čečensko. Hodlám se toho dožít, říká exilový premiér Zakajev

Ahmed Zakajev, poslední z vůdců čečenských rebelů, který je dnes naživu. Foto: Šamil Amat
Ahmed Zakajev, poslední z vůdců čečenských rebelů, který je dnes naživu. Foto: Šamil Amat

Čečenci bojují na Ukrajině na obou stranách fronty. Proč Čečenci nejsou jen proputinovští Kadyrovci a jak vidí kavkazští horalové budoucnost Ruska i svou vlastní?

Byl to slavný divadelní herec. Idol Kavkazu. Takový čečenský Marcello Mastroianni.

Ve chvíli, kdy ruské tanky zaútočily na Čečensko (v prosinci 1994), vzal do ruky zbraň a místo kostýmů dal přednost uniformě. A dotáhl to v čečenské vojenské hierarchii na brigádního generála. Pro Rusy je nebezpečným teroristou.

Dnes už zase v obleku, někdy doplněném tradiční čečenskou pokrývkou hlavy – papachou – nejčastěji vyrobenou z toho nejlepšího persiánu, objíždí evropské metropole a snaží se obracet pozornost světa k ideji nezávislého, samostatného Kavkazu. Kavkazu mimo ruskou říši. Válka na Ukrajině vdechla tomuto skoro zapomenutému projektu nový impulz. A Ahmed Zakajev chytil druhý dech. Dva dny po ruské invazi na Ukrajinu navrhl ukrajinskému prezidentovi podepsat dohodu o spolupráci. A zapojit Čečence do bojů proti Rusku.

Jakmile jsme uslyšeli, že Rusko zahájilo válku proti Ukrajině, uvědomili jsme si, že naší povinností je pomoci,“ prohlásil s vědomím toho, že Čečenci mají pověst vynikajících bojovníků, kteří v 90. letech dokonce dokázali ruskou armádu ze svého území na čas zcela vytlačit. Dnes se zase chtějí zapojit do akce.

Nic horšího než opět vzbouřený severní Kavkaz si v Kremlu patrně nedokážou ani představit.

Na co jsme se mj. ptali

  • Proč Čečenci na Ukrajině bojují na obou stranách fronty
  • Jaké Rusko by Čečenci toužící po samostatnosti chtěli mít za souseda
  • V čem Čečence zklamala Evropa a proč potřebují vítězství Ukrajiny

„Už jsme to podepsali,“ řekl mi radostně hned na úvod našeho rozhovoru Ahmed Zakajev, někdejší čečenský ministr kultury, polní velitel, vzbouřenec, dnes předseda čečenské exilové vlády. „Před pár dny. Motivuje to Čečence, kteří chtějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kavkaz

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější