Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bistro N: Blahodárná francouzská gratinovaná cibulačka na zlomené srdce i kocovinu

Pravá francouzská cibulačka vyžaduje hodně času, ještě více vína a nejvíce cibule. Foto: Anita Mejzrová
Pravá francouzská cibulačka vyžaduje hodně času, ještě více vína a nejvíce cibule. Foto: Anita Mejzrová

„Konečně jsem se ve Francii naučila vařit něco francouzského. Cibulová polévka je francouzská klasika, která je vlastně velmi jednoduchá, ale vyžaduje hodně času, lásky a kopec nakrájené cibule. Víte, proč jí Francouzi říkají polévka opilců?“ ptá se redaktorka Anita Mejzrová.

Když jsem před pěti lety trávila své první léto ve východofrancouzské vinařské oblasti Alsasko, kam jsem jezdívala do jedné vesnické restaurace pomáhat takzvaně na plac, tedy jako servírka, vařit jsem ještě moc neuměla. Bylo mi jednadvacet a moje záliba v trávení dlouhých hodin v kuchyni přišla až o trochu později.

Ale zhruba v té době – a možná i díky tomuto konkrétnímu jídlu s intenzivní chutí cibule s dotekem vína a provensálského koření, které pohladí nejen chuťové pohárky, ale i po duši – má můj zájem o vaření kořeny.

Celé dny jsem trávila s číšníky a kuchaři a nosila horké talíře s francouzskými specialitami. Sice jsem se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bistro N

Jídlo a gastronomie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější